Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:53 | 22/04/2018

Υπεροχή σε αριθμούς  για την Τουρκία αλλά όχι απαραίτητα και σε ποιότητα (αφού μετά τις πρόσφατες εκκαθαρίσεις του Ερντογάν, πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί απομακρύνθηκαν απά κρίσιμα πόστα και μονάδες μάχης του τουρκικού στρατού έμειναν για πολύ καιρό ακέφαλες, ενώ και η ποιότητα της εκπαίδευσης των ελλήνων αεροπόρων για παράδειγμα, είναι πολύ υψηλού επιπέδου), προκύπτει από την σύγκριση των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Το βέβαιον είναι οτι οι αριθμοί είναι σαφώς υπέρ της Τουρκίας που διαθέτει μεγάλη υπεροχή όσον αφορά τους μάχιμους στρατιώτες. Γεγονός φυσικό αφού μιλάμε για μια χώρα 70 εκατομμυρίων κατοίκων.

[custom:google-ads]

Ετσι:

Ο τουρκικός στρατός έχεις 410.000 μάχιμους στρατιώτες και 185.000 σε εφεδρεία, ενω ο ελληνικός έχει 180.000 μάχιμους και 280.000 σε εφεδρεία. Η μεγάλη διαφορά έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές να προτείνουν και αύξηση της θητείας και στράτευση των γυναικών, σχέδια πάντως που προς το παρόν δεν συζητούνται επισήμως στο ΓΕΕΘΑ.

Η εικόνα είναι διαφορετική όσον αφορά την ισορροπία δυνάμεων στον αέρα. Η Τουρκία διαθέτει 207 μαχητικά ενώ η Ελλάδα 206. Η εικόνα αλλάζει εάν προστεθούν τα ελικόπτερα και τα μεταγωγικά όπου η Τουρκία υπερέχει σαφώς. Δηλαδή η Τουρκία έχει 445 ελικόπτερα με την Ελλάδα να διαθέτει 224, ενώ μεγάλη είναι η διαφορά και στα μεταγωγικά. Η Τουρκία διαθέτει 439 μεταγωγικά ενώ οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις 215.

Οσον αφορά το Ναυτικό, υπάρχει μια σχετική ισορροπία αφού η Τουρκία διαθέτει 16 φρεγάτες έναντι 13 για την Ελλάδα, έχει 9 κορβέτες που δεν διαθέτει η Ελλάδα καθώς επίσης και 12 υποβρύχια έναντι 11 ελληνικών. Οσον αφορά τα παράκτια περιπολικά η Τουρκία διαθέτει 34 έναντι 25 που διαθέτει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, καθως επίσης και 11 αντιτορπιλικά έναντι 4 που διαθέτει η Ελλάδα.

Οσον αφορά τις υποδομές, και εδώ η Τουρκία διαθέτει μεγάλη ισχύ, αλλα οι δυνάμεις της γείτονος είναι διασκορπισμένες αφού καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλά μέτωπα, με το πιό «καυτό» φυσικά το μέτωπο με την Συρία όπου επιχειρούν οι τουρκικές δυνάμεις μαζί με τους συμμάχους τους, τους αντικαθεστωτικούς του Ασαντ. Ετσι η Τουρκία διαθέτει 3.778 τανκς εναντι 1556 που διαθέτει η Ελλάδα, 7.550 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης έναντι 4.209 που εχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και 1013 αντιαρματικά άναντι 547 που έχει ο ελληνικός στρατός.

Πηγή: GlobalFirePower, iefimerida.gr

Διαβάστε στο Policenet.gr :  Μετακινήσεις Αστυνομικών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

 

Διαβάστε επίσης

Policenet.gr © | 2022 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis