Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
14:45 | 15/11/2014

Μέτριο ανάστημα για τα σημερινά δεδομένα, λευκό δέρμα και καστανόκκινα μαλλιά είχε ο νεκρός της Αμφίπολης σύμφωνα με πληροφορίες επιστημόνων που επικαλούνται Τα Νέα για τους ανθρώπους που έζησαν πριν από περίπου 24 αιώνες.

Από τον τάφος πάντως, έχουν αφαιρεθεί τα πολύτιμα κτερίσματα που συνόδευαν το νεκρόεξέχουσα προσωπικότητα της εποχής του, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Ειδικότερα, ο καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Παπαγρηγοράκης αναφέρει στα Νέα ότι το πιθανότερο σενάριο για τα βασικά χαρακτηριστικά της όψης του νεκρού της Αμφίπολης είναι ύψος 1,65 μ., καστανό χρώμα μαλλιών και λευκό δέρμα. Αν όμως είχε καταγωγή από τη Θράκη, τα μαλλιά του είναι πιθανότερο να ήταν καστανοκόκκινα.

Ο σκελετός όμως μπορεί να δώσει πολύ περισσότερες απαντήσεις πέρα από το πώς ήταν η μορφή του συγκεκριμένου ανθρώπου, όπως η κατάσταση της υγείας του όταν ήταν εν ζωή, τα τραύματά του, τυχόν παθήσεις ή τη διατροφή του.

«Οι επιστήμονες και οι ανθρωπολόγοι μπορούν να δώσουν σύντομα απαντήσεις για την ταυτότητα του νεκρού στο Τύμβο Καστά» επισήμανε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο ο νεκρός να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος.

Σημειώνεται ότι στην Αμφίπολη βρέθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος με ανθρώπινα οστά, σε υπόγειο χώρο βάθους 1,60 μέτρων, από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου του τρίτου θαλάμου.

Η υπεύθυνη για την ανασκαφή αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη κάνει λόγο για μεγάλο στρατηγό θαμμένο στον τύμβο.


Πηγή: skai.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis