Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:32 | 02/01/2022

Αλλάζει το πλάνο για την εν εξελίξει διαδικασία προσλήψεων στην Αστυνομία Κύπρου. Αρχικά είχαν περάσει τις γραπτές εξετάσεις 411 ενδιαφερόμενοι για θέση αστυφυλάκων, ενώ από τα ψυχομετρικά τεστ στα οποία υποβλήθηκαν στη συνέχεια, αποκλείστηκαν 61 άτομα. Απέμειναν, δηλαδή, 350 υποψήφιοι για να συνεχίσουν τις υπόλοιπες διαδικασίες αξιολόγησης (αθλητικές δοκιμασίες, ιατρικές εξετάσεις, έλεγχος για χρήση ναρκωτικών ουσιών). Ωστόσο, μετά και από την απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου στις 3 του περασμένου Νοεμβρίου, με την οποία κηρύχθηκαν άκυρες οι προσλήψεις του καλοκαιριού του 2020, «πάγωσαν» και οι διαδικασίες για τους 350.

Επαναξιολόγηση των 411

Πλέον η ηγεσία της Αστυνομίας προωθεί λύση προκειμένου η διαδικασία των ψυχομετρικών τεστ να «διαγραφεί» και να επαναξιολογηθούν οι 411 που είχαν περάσει αρχικά τις γραπτές εξετάσεις. Με αυτό τον τρόπο πιστεύεται ότι θα εκμηδενιστούν οι πιθανότητες να «πέσουν» μελλοντικά οι εν λόγω προσλήψεις.

Επιστολή Παπαθεοδώρου

Όπως πληροφορούμαστε ο αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου ήδη επεξεργάζεται αυτή τη λύση και μάλιστα έχει ζητήσει γραπτώς και τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας, προκειμένου να διασφαλίσει ότι είναι εφικτό η διαδικασία για τις νέες προσλήψεις να επανέλθει στο στάδιο που βρισκόταν πριν τα ψυχομετρικά. Δηλαδή, οι 411 που πέρασαν τις γραπτές εξετάσεις για ένταξή τους στο σώμα να υποβληθούν εκ νέου στα ψυχομετρικά, αφού πρώτα γίνουν και οι ανάλογες τροποποιήσεις στους σχετικούς κανονισμούς της Αστυνομίας.

«Αγκάθι» τα ψυχομετρικά

Οι ψυχομετρικές εξετάσεις αποτέλεσαν τον βασικό λόγο που το Διοικητικό Δικαστήριο αποφάσισε στις 3 Νοεμβρίου να ακυρώσει τις προσλήψεις 100 μελών της Αστυνομίας τον Αύγουστο του 2020. Η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης που απαρτιζόταν από αξιωματικούς του σώματος είχε αποφασίσει να αναθέσει τα ψυχομετρικά τεστ σε ιδιωτική εταιρεία (Evalion), κάτι που αποδείχθηκε παράτυπο, καθώς σύμφωνα και με τη δικαστή Ελίτα Γαβριήλ, έγινε κατά παράβαση του κανονισμού 4 (1) του περί Αστυνομίας (Γενικών) Κανονισμών (Κ.Δ.Π 51/89).

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αξιωματικός της Αστυνομίας (Θεμιστός Αρναούτης) που συμμετείχε στην επιτροπή για τις προσλήψεις προ 1,5 έτους, είχε εκφράσει σοβαρές διαφωνίες με το ενδεχόμενο να μπει στο παιχνίδι ιδιωτική εταιρεία. Είχε αναφέρει ότι οι αξιολογήσεις έπρεπε να διενεργηθούν από την αρμόδια επιτροπή που προνοείτο από τους κανονισμούς (διορίζεται από τον αρχηγό Αστυνομίας) και όχι από ιδιώτες. Δεν εισακούστηκε, όμως…

Η λανθασμένη διαδικασία των ψυχομετρικών εξετάσεων είναι το κοινό σημείο και στην περίπτωση των υποψηφίων που συμμετέχουν στις παρούσες διαδικασίες. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, υποβλήθηκαν σε ψυχομετρικά τεστ από ιδιωτική εταιρεία, κατά παράβαση των σχετικών κανονισμών.

Το πιο ορθολογιστικό

Αυτόν ακριβώς τον σκόπελο προσπαθεί να ξεπεράσει η ηγεσία της Αστυνομίας, προωθώντας την προαναφερθείσα λύση. Με τη «διαγραφή» των ψυχομετρικών που παρατύπως έγιναν από ιδιωτική εταιρεία και την επανεξέταση των υποψηφίων από το σημείο της διαδικασίας που δεν ήταν παράτυπη, δηλαδή από τις γραπτές εξετάσεις, πιστεύεται ότι θα ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ενός νέου μελλοντικού αδιεξόδου, από ενδεχόμενη προσφυγή ενός από τους συνολικά 61 υποψηφίους που απέτυχαν στα παράτυπα ψυχομετρικά.

Όχι και διασφαλισμένο

Βέβαια, ακόμη και η επανάληψη των ψυχομετρικών τεστ των υπό αξιολόγηση υποψηφίων για ένταξη στην αστυνομική δύναμη, δεν εγγυάται στο 100% ότι δεν θα παρουσιαστεί νομικό πρόβλημα στο μέλλον. Γι’ αυτό ακριβώς και ο Στέλιος Παπαθεοδώρου αποτάθηκε στη Νομική Υπηρεσία. Είναι ξεκάθαρο πως θέλει να διασφαλίσει και γραπτώς ότι η υπό προώθηση λύση δεν εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.

Πρόβλημα η αναδρομικότητα

Σύμφωνα με τη δρομολογούμενη λύση της ηγεσίας της αστυνομικής δύναμης, αν ανάψει πράσινο η Νομική Υπηρεσία, τότε θα γίνουν τροποποιήσεις στους υφιστάμενους κανονισμούς της Αστυνομίας, ώστε να νομιμοποιείται η ανάθεση των ψυχομετρικών σε ιδιωτική εταιρεία. Η αρχική σκέψη ώστε να τροποποιηθούν οι κανονισμοί και να έχουν αναδρομική ισχύ προκειμένου να «νομιμοποιηθούν» τα ψυχομετρικά στα οποία υποβλήθηκαν οι 411, εγκαταλείφθηκε. Κι αυτό γιατί κρίθηκε πως σίγουρα θα πέσουν σε μια ενδεχόμενη προσφυγή παραπονούμενου που «κόπηκε».

Τροποποίηση νόμου

Ήδη ο δρόμος για να επιτευχθεί νομότυπα η τροποποίηση των σχετικών κανονισμών, έγινε μετά από πρωτοβουλία του Κωστή Ευσταθίου. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ στην τελευταία συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών πριν την ολοκλήρωση των εργασιών του σώματος για το 2021 και η οποία είχε συγκληθεί εκτάκτως για να βρεθεί διέξοδος, είχε τονίσει ότι για να αλλάξει ο κανονισμός των αξιολογήσεων και ειδικότερα αυτός που αφορά τα ψυχομετρικά, θα πρέπει πρώτα να τροποποιηθεί και ο σχετικός νόμος. «Το κανονιστικό πλαίσιο το καθορίζει ο νόμος. Να μην ρισκάρουμε. Να έρθει πρόταση τροποποίησης συγκεκριμένου άρθρου», είχε αναφέρει συγκεκριμένα στην επίμαχη συνεδρία. Όπερ και εγένετο. Η εισήγησή του υιοθετήθηκε, ενώ στην ολομέλεια της Βουλής στις 15 Δεκεμβρίου κατατέθηκε από τον κ. Ευσταθίου πρόταση για τροποποίηση («Περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2021») που υπερψηφίστηκε (32 βουλευτές υπέρ, 13 αποχές). Το θέμα των προσλήψεων και δη της τροποποίησης των σχετικών κανονισμών ώστε τα ψυχομετρικά να γίνονται από ιδιώτες, αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου μετά τα μέσα Ιανουαρίου στην Επιτροπή Νομικών.

Οι ανάγκες στην Αστυνομία και τα αριθμητικά δεδομένα

Παραθέτουμε τα ακριβή αριθμητικά δεδομένα σε σχέση με τη στελέχωση της Αστυνομίας Κύπρου:

  • Ακόμη 99 ειδικοί αστυφύλακες: Η απόφαση της 3ης Νοεμβρίου είχε βάλει στο ψυγείο τις διαδικασίες για πρόσληψη 99 ειδικών αστυφυλάκων που είχαν περάσει τις γραπτές εξετάσεις. Με το θέμα των ψυχομετρικών να εκκρεμεί δεν μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία. Εννοείται πως αν η Νομική Υπηρεσία δώσει το «ok» για την περίπτωση που αφορά τις προσλήψεις αστυφυλάκων (411 υποψήφιοι), ταυτόχρονα θα αποπαγοποιηθεί και η διαδικασία για τους ειδικούς αστυνομικούς.
  • 613 οι κενές θέσεις: Το όλο θέμα θεωρείται πολύ σημαντικό για την ηγεσία της Αστυνομίας Κύπρου, αλλά και γενικότερα για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος. Αυτή τη στιγμή η Δύναμη είναι υποστελεχωμένη κατά περίπου 600 μέλη. Για την ακρίβεια, έχει 5.529 μέλη, ενώ οι κενές θέσεις είναι 613. Ενδεικτικό του πόσο σημαντικό είναι να κλείσει θετικά το ζήτημα. Σχετικές δηλώσεις είχε κάνει σε συνεδρίες της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και ο αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου.

Όπως συνάγεται, ακόμη και αν περάσουν οι 411 υποψήφιοι αστυφύλακες, αλλά και οι 99 ειδικοί αστυνομικοί, κάτι το οποίο θεωρείται απίθανο βάσει της κοινής λογικής, δεν θα καλυφθούν στο 100% οι ανάγκες σε στελέχωση.

  • Αποκατάσταση για 100+28: Να θυμίσουμε πάντως ότι οι 100 που προσλήφθηκαν τον Αύγουστο του 2020 και τέθηκαν εκτός σώματος μετά τη δικαστική απόφαση της 3ης Νοεμβρίου, κατόπιν επαναξιολόγησής τους στη βάση των υφιστάμενων κανονισμών, αποκαταστάθηκαν. Ειδοποιήθηκαν επίσημα στις 22 Δεκεμβρίου ότι επαναπροσλαμβάνονται και από την επόμενη ημέρα έπιασαν ξανά δουλειά.

Μαζί με τους 100, προσλήφθηκαν ακόμη 28 πρόσωπα που συμμετείχαν στις αξιολογήσεις πριν από περίπου 1,5 χρόνο. Τα εν λόγω 28 πρόσωπα είχαν αποκλειστεί λόγω των παράτυπων διαδικασιών. Να θυμίσουμε ότι πέρα από τα ψυχομετρικά τεστ που κακώς είχαν διενεργηθεί από ιδιωτική εταιρεία, είχαν γίνει και άλλα… παράδοξα. Μεταξύ άλλων, άλλαξε η σειρά των δοκιμασιών για κάποιους υποψηφίους, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί ο βαθμός επιτυχίας και να μολυνθεί η όλη διαδικασία.

Θυμίζουμε πως ο αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου σε σειρά συνεδριών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών στις οποίες συμμετείχε, είχε δεσμευτεί προσωπικά να αποκαταστήσει τους 100 που είχαν μείνει χωρίς δουλειά, αλλά και να δικαιώσει όσους είχαν συμμετάσχει στις διαδικασίες προσλήψεων το καλοκαίρι του 2020 και είχαν αποκλειστεί παράτυπα.

Ήξεραν, αλλά δεν έκαναν τίποτα

Η όλη ιστορία με τις προσλήψεις (όπως και με τις προαγωγές) αναδεικνύει ένα μέγα ζήτημα. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι αξιωματικοί που είναι επιφορτισμένοι με αξιολογήσεις, για έναν φαινομενικά… ανεξήγητο λόγο επιλέγουν να ακολουθούν παράτυπες διαδικασίες. Το αποτέλεσμα είναι να αδικούνται υποψήφιοι και να «πέφτουν» προσλήψεις ή/και προαγωγές, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία του αστυνομικού σώματος, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις η… τσέπη του φορολογούμενου.

Η υπόθεση με τις 100 προσλήψεις είναι απόλυτα ενδεικτική. Όχι μόνο λόγω λαθών ανώτερων αξιωματικών αδικήθηκε μεγάλος αριθμός εξεταζόμενων που «κόπηκε» παράτυπα, αλλά και έμειναν στον δρόμο οι 100 για λάθη για τα οποία δεν ευθύνονταν.

Το πιο τραγικό της υπόθεσης είναι ότι όλοι γνώριζαν τις παρατυπίες από πριν, αλλά κανείς δεν ήταν σε θέση να τις αποτρέψει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δικηγόρος Γιώργος Καραπατάκης, ο οποίος ήταν ο δικηγόρος που «έριξε» τις παράτυπες προσλήψεις του καλοκαιριού του 2020 ενεργώντας για λογαριασμό επηρεαζόμενων, προειδοποιούσε γι’ αυτό που επρόκειτο να συμβεί.

Στις αρχές Ιουλίου του 2020 (06/07), ο «Π», με δημοσίευμά του έφερνε στο φως της δημοσιότητας επιστολή του κ. Καραπατάκη στον αρχηγό Αστυνομίας, με την οποία είχε κάνει λόγο για έκδηλη παρανομία. Είχε θέσει θέμα με τη σειρά των εξετάσεων που μόλυνε την όλη διαδικασία, καθώς αριθμός υποψηφίων είχαν υποβληθεί πρώτα σε ψυχομετρικά τεστ, πριν υποβληθούν σε αθλητικές δοκιμασίες. Πέραν τούτου, τα ψυχομετρικά τεστ είχαν γίνει από εταιρεία και όχι από την επιτροπή αξιολόγησης, όπως προνοεί ο σχετικός κανονισμός.

Μάλιστα, ένα δεκαήμερο αργότερα, στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, συζητείτο κατά πόσον οι τότε εξεταζόμενοι για εισδοχή στο αστυνομικό σώμα θα έπρεπε να περάσουν ένα από τα δύο τεστ των ψυχομετρικών (γνωστικότητας και προσωπικότητας) ή και τα δύο μαζί, προκειμένου να θεωρηθούν επιτυχόντες και να προσληφθούν. Μάλιστα, τότε οι βουλευτές φαίνεται να περίμεναν να λάβουν αποφάσεις στη βάση γνωμάτευσης που θα έκανε η Νομική Υπηρεσία. Ενδεικτικό είναι ότι στις 16 Ιουλίου ο Δ. Δημητρίου (ΔΗΣΥ) δήλωνε δημοσίως ότι «οδηγός μας θα είναι η γνωμάτευση και δεν θέλουμε να παρανομήσουμε». Από την πλευρά του ο Ά. Δαμιανού (ΑΚΕΛ) έλεγε πως «προειδοποιήσαμε για τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν» και κατέληγε με την ελπίδα «να ληφθούν αποφάσεις που δεν θα οδηγήσουν σε δικαστικές διαδικασίες». Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (ΔΗΚΟ) εστίαζε σε άλλο σημείο και έλεγε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η προκήρυξη που αναφέρει ότι  οι υποψήφιοι μπορούν να περάσουν, είτε το τεστ προσωπικότητας, είτε τις γνωστικές ικανότητες ή και τα δύο. Εξάλλου, ο Κωστής Ευσταθίου (ΕΔΕΚ) είχε εκφράσει την άποψη ότι για να προλάβουμε το αδιέξοδο, όσοι πέρασαν μία εκ των δύο εξετάσεων ψυχομετρικών τεστ πρέπει να θεωρούνται επιτυχόντες. Τελικά, την επομένη (17/07/2020) και πριν από την ολομέλεια τα μέλη της Επιτροπής Νομικών αποφάσισαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Παραθέτουμε απόσπασμα από σχετική είδηση (ΑΝΤ1): «Πριν από την ολομέλεια, η Επιτροπή Νομικών της Βουλής εξέτασε το ζήτημα των πρόσφατων εξετάσεων για την πρόσληψη αστυνομικών και πυροσβεστών, με τη Νομική Υπηρεσία να δηλώνει ενώπιον της επιτροπής ότι δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας». Την κατάληξη, όλοι την ξέρουμε… Ένα μπέρδεμα που άρχισε από τον Νοέμβριο και θα μας απασχολεί και τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου.

 

politis.com.cy

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis