Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:44 | 08/10/2015

Την αναδιάρθρωση της ελληνικής αστυνομίας προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, καθώς όπως αποκάλυψε, σήμερα πάνω από 2.700 άνδρες έχουν δεσμευθεί για τη φύλαξη πολιτικών και μη προσώπων.  

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει γρήγορα στην αναδιάρθρωση της αστυνομίας με την ενίσχυση του θεσμού του «αστυνομικού της γειτονιάς», την αναβάθμιση της αστυνομικής ακαδημίας, και τη συγκρότηση ειδικού γραφείου για την καταπολέμηση ρατσιστικών συμπεριφορών.

«Το πρώτο που θέλω να διαβεβαιώσω την εθνική αντιπροσωπεία είναι ότι η αξία της ανθρώπινης προσωπικότητας και η ισότητα όλων απέναντι στο νόμο θα είναι αντικείμενο υπέρτατου σεβασμού από την ελληνική αστυνομία. Η κυβέρνησή μας εγγυάται ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες, τα ατομικά, συλλογικά, κοινωνικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα, σε οποιαδήποτε μορφή και εκδήλωσή τους, θα είναι σεβαστά, χωρίς οποιαδήποτε παρέκκλιση.»ανέφερε ο κ. Τόσκας στην ομιλία του

Θέλουμε μια Αστυνομία που να περιβάλλεται με κύρος, κοινωνική συναίνεση, που να εμπνέει σεβασμό και διάθεση συνεργασίας. Σε αυτά τα πλαίσια η αναδιοργάνωση, θα έχει, μεταξύ άλλων, ως κύριο σκοπό την εξοικονόμηση προσωπικού και τεχνικών μέσων για την αποτελεσματικότερη δράση και πρόληψη μαζί με τον αναπροσανατολισμό της φιλοσοφίας δράσης τους ώστε πράγματι να αντιμετωπίζεται η ακραία εγκληματικότητα και να τίθενται υπό έλεγχο κρίσιμα περιστατικά και τομείς κινδύνου, αντί μια συνήθους αστυνομικής τάξης ρουτίνας. Κάτω από αυτό το πρίσμα θα πρέπει η Βουλή να συζητήσει πάνω σε ένα νέο σχέδιο νόμου που θα επιφέρει αναγκαίες αλλαγές στο ν. 4249/2014 αφού προηγουμένως εκτεθεί σε διάλογο και με τα σώματα, και με τους συνδικαλιστικούς τους φορείς, και με ενδιαφερόμενους κοινωνικούς φορείς.

Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στις δράσεις που λάβει η κυβέρνηση για τα Σώματα Ασφαλείας

Θα ελεγχθούν τα περιστατικά της δυσανάλογης, της αδικαιολόγητης βίας σε βάρος των συλλαμβανομένων.

Δεν θα γίνει ανεκτή η υποκατάσταση της κρατικής λειτουργίας που επιτελούν τα Σώματα Ασφαλείας από διάφορες οργανώσεις, που δημαγωγούν απευθυνόμενες στα κακά ένστικτα, τις καθυστερημένες νοοτροπίες, ενισχύοντας το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία. Με την ανακατανομή και την αποδοτικότερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των Υπηρεσιών, θα επιτευχθεί η βελτίωση του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών, όπως και με την ενδυνάμωση της αμφίδρομης σχέσης αποδοχής και εμπιστοσύνης μεταξύ του αστυνομικού προσωπικού και του πολίτη.

Έχοντας ως στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, θα εκσυγχρονιστεί ουσιαστικά το σύστημα, με την Αστυνομική Ακαδημία ενταγμένη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την εκπαίδευση και δια βίου μετεκπαίδευση όλων των βαθμίδων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο των αλλαγών περιλαμβάνονται ο εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζει το θέμα των μεταθέσεων - αποσπάσεων - μετακινήσεων με την προώθηση σχετικού προεδρικού διατάγματος, η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζει το θέμα των κρίσεων και προαγωγών των αξιωματικών του Σώματος με την σύσταση Συμβουλίου Αξιολόγησης, στο οποίο θα συμμετέχει και εκπρόσωπος των εργαζομένων, όπου θα είναι δυνατή η κοινοποίηση της βαθμολογίας στον κρινόμενο.

Η αναβάθμιση της αξιοπιστίας της Ελληνικής Αστυνομίας και η ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την κοινωνία και τους πολίτες, θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα με την εκδήλωση επιπλέον πρωτοβουλιών, όπως η στελέχωση και λειτουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, η άμεση, αποτελεσματική και σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας αντιμετώπιση οποιουδήποτε κρούσματος διαφθοράς και ρατσιστικής ή άλλης συμπεριφοράς που αντίκειται στις υποχρεώσεις και το ρόλο του αστυνομικού.

Στην Πυροσβεστική απαιτείται αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του Σώματος κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης με σκοπό την προσαρμογή στην γενικότερη διοικητική δομή του κράτους, τις σύγχρονες πυροσβεστικές ανάγκες, απαιτήσεις και προδιαγραφές και λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και το νέο δημοσιονομικό περιβάλλον, καθότι κατά την εφαρμογή του Ν. 4249/2014, έχουν εντοπισθεί αρκετά προβλήματα και δυσλειτουργίες τα οποία απαιτούν θεραπεία.

Η Ομογενοποίηση του Προσωπικού με την ένταξη των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης στο Μόνιμο Πυροσβεστικό Προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος είναι αναγκαία αλλά πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Θα γίνει τριετής επέκταση του ΠΔ 125/2003 σχετικά με την πρόσληψη των 1.500 εποχικών υπαλλήλων.  

Η διαδικασία αναδιάρθρωσης της Υπηρεσίας Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας (πρώην ΕΥΠ) γίνεται με σταθερά και προσεκτικά βήματα, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι μέθοδοι και το ανθρώπινο δυναμικό της και να δημιουργηθούν νέες δομές οι οποίες θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις τεχνολογικές εξελίξεις στον Κυβερνοχώρο, στις επικοινωνίες, στα νέα οικονομικά εργαλεία. Οι προκλήσεις του Κυβερνοχώρου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χωρίς την εμπλοκή νέων ανθρώπων που ξεχωρίζουν σε αυτόν τον τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό, ότι στην συντριπτική τους πλειονότητα οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας είναι σκληρά εργαζόμενοι, έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά πάνω από όλα έχουν καθήκοντα. Αλαζονεία, έπαρση, κατάχρηση εξουσίας, ανηθικότητα και διαφθορά δεν έχουν θέση στα Σώματα αυτά.» ολοκλήρωσε ο κ. Τόσκας

www.dikaiologitika.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis