Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
κραος
20:48 | 13/06/2022

Κι όμως υπάρχει ένας καθόλα νόμιμος τύπος κράνους μοτοσικλέτας που μπορεί να «φιλοδωρίσει» τον χρήστη του με κλήση σε ενδεχόμενο έλεγχο της Τροχαίας.

Όπως η ζώνη ασφάλειας στα αυτοκίνητα έτσι και το κράνος είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιείται από τους μοτοσικλετιστές που κινούνται στους δημόσιους δρόμους της Ελλάδας. Είναι άλλωστε το σημαντικότερο μέρος του προστατευτικού εξοπλισμού ενός δικυκλιστή και εκείνο που προστατεύει και το σημαντικότερο σημείο του σώματος μας, το κεφάλι.

Τα κράνη που κυκλοφορούν νόμιμα στην αγορά και μπορεί να αγοράσει ένας αναβάτης μοτοσικλέτας και να χρησιμοποιήσει είναι πολλών και διαφορετικών τύπων Ωστόσο ένας από αυτούς τους τύπους είναι που μας απασχολεί σε αυτό το άρθρο καθώς σύμφωνα με τον ΚΟΚ όταν δεν είναι σωστή η χρήση του μπορεί να επιφέρει στον αναβάτη ύψους 200 ευρώ.

Το κράνος στο οποίο αναφερόμαστε είναι το τύπου jet και συγκεκριμένα εκείνο που δεν φέρει από κατασκευής του προστατευτική ζελατίνα. Χρησιμοποιώντας το κράνος αυτού του τύπου οι αναβάτες υποχρεωτικά θα πρέπει να χρησιμοποιούν και κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια τους, τα οποία μας είναι γνωστά και ως motorcycle goggles. Σε διαφορετική περίπτωση είναι «εκτεθειμένοι» στο γράμμα του νόμου, το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 101 του ΚΟΚ έχει ως εξής:

« 1.Οι οδηγοί οδικών οχημάτων υποχρεούνται, όταν οδηγούν, να φορούν γυαλιά ή να χρησιμοποιούν άλλα βοηθητικά όργανα ή μέσα, αν τούτο αναγράφεται στην άδεια τους, οι οδηγοί δε μοτοσικλετών υποχρεούνται, αν το κράνος το οποίο φορούν δεν έχει διαφανές προστατευτικό κάλυμμα να φορούν και γυαλιά κατά του ανέμου.

«2. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού και των υπουργικών αποφάσεων, που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτού, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ

Προσέξτε, ο νόμος, εκτός από λογικός είναι σαφής για τον τύπο των γυαλιών ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για «γυαλιά κατά του ανέμου». Συνεπώς τα γυαλιά ηλίου δεν περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.

Την επόμενη φορά, λοιπόν που θα κυκλοφορήσετε με το δίκυκλο και το jet κράνος σας, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε και goggles, αν αυτό δεν φέρει ζελατίνα, ώστε να προστατεύονται επαρκώς τα μάτια σας, τόσο από αντικείμενα και σκουπίδια που μπορεί να εκτοξευτούν από το δρόμο στο πρόσωπο σας, όσο και από τα καυσαέρια και τους λοιπούς περιβαλλοντικούς ρύπους.

www.carandmotor.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis