Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 31/07/2020

Αιγαίο 30 Ιουλίου2020

Προς: Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας

           Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη

Κοιν.:  Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων

            κ.  Γρηγόριο Γερακαράκο

ΘΕΜΑ: «Ακτοπλοϊκές Μετακινήσεις Αστυνομικών από νησιά Αιγαίου».

Κύριε Αρχηγέ

Η περιοχή μας, όπως όλοι γνωρίζουμε, παρουσιάζει   αρκετές ιδιαιτερότητες μεταξύ των οποίων και η νησιωτικότητα, λόγω τηςοποίας συχνά καλούνται αστυνομικοί να μεταβούν και να εκτελέσουν υπηρεσία από το ένα νησί στο άλλο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες (μεταναστευτικό, μεταγωγές, θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, επισκέψεις αξιωματούχων κ.α.).

Θέλουμε να σας παραθέσουμε παρακάτω τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά τις μετακινήσεις αυτές, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα αυτά δεν έχουν αντιμετωπιστεί - επιλυθεί, με αποτέλεσμα να καταπονούνται οι αστυνομικοί ενώ παράλληλα επιβαρύνονται και οικονομικά.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τα εν λόγω θέματα σας εκθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα,  τα οποία αποτυπώνουν την επικρατούσα κατάσταση.

Α) όταν μετακινείται η διμοιρία υποστήριξης από την Σύρο στην Τήνο λόγω του γεγονότος, ότι η απόσταση είναι κάτω των   20 ναυτικών μιλίων δεν δικαιούνται οι συνάδελφοι κατάλυμα και η εκτός έδρας αποζημίωση είναι 7,53 € την ημέρα (Ν4336/2015 υπο παραγρ. Δ9 κεφ. Α αρθρ. 2).

Β) όταν πραγματοποιούνται μεταγωγές από Ρόδο για Κω ή από Χίο για Λέσβο και αντίστροφά,  λόγω του ότι η αναχώρηση και η επιστροφή είναι στο ίδιο εικοσιτετράωρο (ανεξάρτητα αν η διάρκεια είναι από 12 έως18 ώρες) , η εκτός έδρας αποζημίωση είναι και εδώ  7,53 € 

Γ) όταν εκτελείται ακτοπλοϊκή μεταγωγή από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς την Ηπειρωτική Χώρα ( Πειραιά, κ.α.) στην οποία η αναχώρηση είναι π.χ. την Δευτέρα, η άφιξη την Τρίτη και επιστροφή την Τετάρτη, η εκτός έδρας αποζημίωση είναι συνολικά (αφαιρουμένων των κρατήσεων) 52,53 € ενώ κατά την διάρκεια του ταξιδιού ( περίπου 35 ώρες) δεν δικαιολογείται καμπίνα στους συνοδούς αστυνομικούς. Επιπλεον, η τελευταία ημέρα της επιστροφής αποζημιώνεται ως μισή (7,53 €)      

Όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω,  σε πολλές περιπτώσεις οι Αστυνομικοί των Υπηρεσιών μας, διατάσσονται  να εκτελέσουν εκτός  έδρας Υπηρεσία με ευτελή οικονομική αποζημίωση και χωρίς να παρέχονται οι στοιχειώδης, ανθρώπινες συνθήκες(καμπίνα, κατάλυμακ.α.)   

Κύριε Αρχηγέ

 Θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα αλλαγές και παρεμβάσεις,  που θα αποσκοπούν στο να βελτιώσουν τις συνθήκες μετακινήσεων στις νησιωτικές περιοχές μας και να προσδώσουν αξιοπρέπεια στον εργαζόμενο Αστυνομικό. 

Από την πλευρά μας προτείνουμε τις παρακάτω άμεσες τροποποιήσεις, που αν και δεν θα τελειοποιήσουν την κατάσταση,  θα συμβάλουν αρκετά στην βελτίωση της.

1. κατάργηση των κρατήσεων στις εκτός έδρας αποζημιώσεις σύμφωνα με την υπ’αριθ. πρωτ. Φ10042/οικ.13567/329 από8-6-18 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγύης/Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων/Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης, με την οποία δόθηκαν οδηγίες - μεταξύ άλλων - για τον προσδιορισμό των σχετικών κρατήσεων δημοσίων υπαλλήλων. 

Με την συγκεκριμένη Εγκύκλιο καθορίζεται ότι οι αποζημιώσεις που δεν καταβάλλονται με πάγιο και συστηματικό τρόπο,  ώστε να προσιδιάζουν στην έννοια των τακτικών αποδοχών, δεν υπόκεινται σε εισφορές κλάδου κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής καθώς και υγειονομικής περίθαλψης.

2. την τροποποίηση του Ν 4336/2015 υπο παραγρ. Δ9 κεφ. Α αρθρ. 2 (περί δαπανών μετακινούμενων εντός και εκτός επικρατείας) στο σημείο που προβλέπει ότι η εκτός έδρας μετακίνηση είναι η πέραν των 20  ναυτικών μιλίων από ηπειρωτική προς νησιωτική χώρα και αντίστροφα.

Καθώς αυτονόητο είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει χιλιομετρικός περιορισμός αφού οι μετακινήσεις από νησί σε νησί γίνονται μόνο μέσω ακτοπλοϊκών δρομολογίων όσο κοντά και αν βρίσκονται.

3. παραχώρηση καμπίνα στους αστυνομικούς κατά τις ακτοπλοϊκές τους μετακινήσεις σύμφωνα με το άρθρο  8 του Ν 4336/2015, τα έξοδα διανυκτέρευσης προβλέπονται για μετακινήσεις από νησιωτική προς ηπειρωτική χώρα και αντίστροφα σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 ναυτικών μιλίων. 

Άρα προβλέπονται έξοδα διανυκτέρευσης για μεταγωγή από Νησιά  προς Πειραιά κ.α., που είναι το αναγνωρισμένο πόσο για κάθε τύπο ενοικιαζόμενου καταλύματος.

4. την κατάργηση της μισής ημέρα (7,53€) εκτός έδρας αποζημίωσης καθώς ο Ν 4336/2015 αναφέρει ότι στις μέρες εκτός έδρας περιλαμβάνεται και η ημέρα επιστροφής, εφόσον αυτή συμπίπτει με την ημέρα λήξης των εργασιών, ενώ στις αυθημερόν μετακινήσεις η διάρκεια τους είναι πέραν του 8ώρου.       Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι για την ώρα αναχώρησης,  παραμονής και επιστροφής οι Αστυνομικοί δεν φέρουν καμία ευθύνη αφού προσαρμόζονται σύμφωνα με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. 

Με την ελπίδα ότι θα αφουγκραστείτε τις ανησυχίες μας και θα αναγνωρίσετε το δίκαιο των αιτημάτων μας,  ελπίζουμε να δρομολογήσετε την ικανοποίησητους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Β. ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ν. ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ν. ΛΕΣΒΟΥ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ν. ΣΑΜΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ν. ΧΙΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ν.ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΑΠΕΣΣΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΣΥΡΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis