Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
21:11 | 14/10/2022

1. Είδαμε την απόφαση της Υπουργού Παιδείας που «κόβει» τις άδειες των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ εφαρμόζοντας την ελάχιστη πρόβλεψη του νόμου. Ενώ μέχρι τώρα, εδώ και σαράντα χρόνια, στα μέλη των ΔΣ τόσο της ΟΛΜΕ όσο και της ΔΟΕ με υπουργικές αποφάσεις, χορηγούνταν πλήρης απαλλαγή-με αποδοχές- από τα διδακτικά καθήκοντα, η Υπουργός αποφάσισε να μην υπογράψει τέτοιες αποφάσεις, εφαρμόζοντας την πρόβλεψη του άρθρο 17 του ν.1264/1982. Έτσι από τα δύο ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ πλήρης απαλλαγή έχουν μόνο ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας, 15 ημέρες άδεια, ανά μήνα, ο Αντιπρόεδρος και ο Ταμίας και 9 ημέρες τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ.

2. Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει και στην ΕΛ-ΑΣ. Πλήρη απαλλαγή από τα καθήκοντά τους απολαμβάνουν και οι συνδικαλιστές αστυνομικοί (μήπως για να προλαβαίνουν τα παραθυράκια των καναλιών;). Η Διοίκηση του Υπουργείου της προηγούμενης Κυβέρνησης (από τα λίγα καλά που έκανε) είχε κόψει τις εν λόγω άδειες και με απόφαση Υπουργού, τον Μάιο 2019, τις προσάρμοσε στα ισχύοντα στους δημοσίους πολιτικούς υπαλλήλους (τις εναρμόνισε δηλ. με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και με βάση τα μέλη των Ενώσεων). Ειδικότερα, η απόφαση προέβλεπε για τις Ομοσπονδίες έως 30 ημέρες για Πρόεδρο και Γραμματέα, έως 15 ημέρες για Αντιπρόεδρο και Ταμία και έως 9 ημέρες για Μέλη ΔΣ. Για τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις, με λιγότερα μέλη, μικρότερος χρόνος απουσίας.

Διαβάστε επίσης

3. Όμως με την αλλαγή Κυβέρνησης, ο νέος Υπουργός (το γνωστό asset και «μονιμάς» της δημόσιας τάξης) το πρώτο πράγμα που έκανε (σα να ήταν αυτό το κύριο πρόβλημα της ΕΛ-ΑΣ) ήταν να «ξαναδώσει» πλήρη απαλλαγή στους συνδικαλιστές, πιστός στη νοοτροπία του λαϊκισμού (το σαράκι που κατατρώει την πολιτική σκέψη και λογική). Σημειώνεται πάντως ότι οι προβλεπόμενες με τον ιδρυτικό νόμο ειδικές άδειες απουσίας ήταν (άρθρο 30Α παρ.8 του ν. 1264/1982, όπως προστέθηκε με άρθρο 1 ν.2265/1994): «Στον πρόεδρο και στο γενικό γραμματέα κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης έως 4 ημέρες το μήνα κατ΄ ανώτατο όριο. Στους αντιπροσώπους της ομοσπονδίας παρέχεται άδεια απουσίας καθόλη τη διάρκεια των συνεδρίων στα οποία μετέχουν, η οποία όμως δεν δύναται να υπερβαίνει τις 4 ημέρες κατ΄ έτος».

4. Ο σημερινός Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ οφείλει να επιδείξει το θάρρος, τον ρεαλισμό, τη διορατικότητα και την ανθεκτικότητα της Υπουργού Παιδείας και να τη μιμηθεί, επαναφέροντας τον εξορθολογισμό και τη νομιμότητα στο συνδικαλιστικό γίγνεσθαι της ΕΛ-ΑΣ. Κύριε Τάκη κάνε και συ μια… Νίκη επιτέλους!!! Μπορείς!!!

Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis