Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:17 | 09/12/2021

Την ενδελεχή διερεύνηση και πλήρη διαλεύκανση της ανθρωποκτονίας του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά, κατά την καταδίωξη στο Πέραμα, ζητά η οικογένεια του θύματος.

Οι γονείς του 18χρονου, Γιάννης Σαμπάνης και Μαρία Πάσσιου, μαζί με τη σύντροφο και τα παιδιά του Νίκου, προσήλθαν σήμερα στα γραφεία του Συνήγορου του Πολίτη και κατέθεσαν μαζί με τους συνηγόρους τους, Θανάση Καμπαγιάννη και Αλεξάνδρα Καραγιάννη, έγγραφη καταγγελία στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, αναφορικά με την ερευνώμενη ανθρωποκτονία του 18χρονου Νίκου από επτά αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στο Πέραμα, στις 23 Οκτωβρίου.

Τους συνηγόρους υποδέχτηκαν στα γραφεία της ανεξάρτητης αρχής τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, όσο και η χειρίστρια της υπόθεσης Βίκυ Βασιλαντωνοπούλου, με την οποία οι δικηγόροι της οικογένειας συνομίλησαν για την υπόθεση.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η πειθαρχική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. τελεί πλέον υπό την εποπτεία του Συνήγορου του Πολίτη, και με έγγραφο αίτημα της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη.

Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης εκκρεμεί ενώπιον της Δ' Ανακρίτριας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά με τους επτά αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να κατηγορούνται για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως. Οι επτά κατηγορούμενοι αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους μετά την απολογία τους ενώπιον ανακρίτριας και εισαγγελέα, με την οικογένεια του θύματος να ζητά τη διαθεσιμότητά τους.

Υπενθυμίζεται ότι κατ' άρθρο 1 του ν. 3938/2011 όπως αντικαταστάθηκε από το α. 188 του ν. 4662/2020:

«Ο Συνήγορος του Πολίτη ορίζεται ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας με αρμοδιότητα τη συλλογή, την καταγραφή, την αξιολόγηση, τη διερεύνηση ή την προώθηση προς άσκηση πειθαρχικού ελέγχου στις αρμόδιες Υπηρεσίες, καταγγελιών για πράξεις, ενέργειες η παραλείψεις, του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης, οι οποίες εκδηλώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή κατά κατάχρηση της ιδιότητας του και αφορούν:

α. βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας,

β. παράνομες εκ προθέσεως προσβολές κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας ή υγείας ή της προσωπικής ή γενετήσιας ελευθερίας,

γ. παράνομη χρήση πυροβόλου όπλου και

δ. παράνομη συμπεριφορά για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι διενεργήθηκε με ρατσιστικό κίνητρο ή η οποία ενέχει άλλου είδους διακριτική μεταχείριση λόγω χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.»

Πηγή:  cnn.gr

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis