Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΜΑΤ
16:09 | 28/05/2022

Συντηρείται η ένταση μέσα και γύρω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με αφορμή την έναρξη λειτουργίας των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ). Χθες το πρωί, νεαροί κουκουλοφόροι βγήκαν από το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Πατησίων, και πραγματοποίησαν καταδρομική επίθεση σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων. Με σφυριά και πέτρες προκάλεσαν φθορές στην τζαμαρία της τράπεζας και στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης, πριν επιστρέψουν και βρουν καταφύγιο εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Το πρωί της Πέμπτης, άγνωστοι πυρπόλησαν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Ανδρέας Μπουντουβής και το βράδυ της ίδιας ημέρας αναρτήθηκε στο Athens Indymedia κείμενο-προκήρυξη ανάληψης ευθύνης, με υπογραφή «Κοινότητα ανατρεπτικής έκφρασης». Στο κείμενο με υπότιτλο «Γιατί κάψαμε το αυτοκίνητο» αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «κάνουμε σαφές στους μπάτσους που θα περιφέρονται μέσα στα πανεπιστήμια πως οι αχανείς εκτάσεις όπως της Πολυτεχνειούπολης κρύβουν εκπλήξεις και πως η επιθυμία για έναν εύκολο μισθό μόνο άνετη δεν θα είναι».

Στη Θεσσαλονίκη, ένα εικοσιτετράωρο μετά τα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό στο κεφάλι ενός φοιτητή, οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης στον χώρο όπου στεγαζόταν επί σειράν ετών η κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό» συνεχίστηκαν χθες υπό την παρουσία αστυνομικών αλλά και μιας υδροφόρας της ΕΛ.ΑΣ. Πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών ενάντια στην παρουσία της Αστυνομίας στους χώρους του ΑΠΘ, η οποία πάντως κύλησε χωρίς επεισόδια.

Την Πέμπτη το βράδυ, αντίθετα, ξέσπασε νέος γύρος έντασης ανάμεσα σε φοιτητές και αστυνομικούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., μετά την ολοκλήρωση πορείας διαμαρτυρίας στον περιβάλλοντα χώρο του ΑΠΘ με τη συμμετοχή 1.500 φοιτητών, ομάδα ατόμων επιτέθηκε με πέτρες, φωτοβολίδες και μολότοφ κατά των αστυνομικών.

Προσήχθησαν εννέα νεαροί και συνελήφθησαν τρεις για συμμετοχή στις επιθέσεις. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ένας νεαρός φοιτητής τραυματίστηκε στο πρόσωπο από δακρυγόνο ή χειροβομβίδα κρότου λάμψης που εκτόξευσε από κοντινή απόσταση εναντίον του αστυνομικός των ΜΑΤ στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το ΑΠΘ. Το βράδυ της Πέμπτης, πάντως, ο τραυματίας πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, καθώς οι προληπτικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχωρεί στην υλοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Η εκπαίδευση των 400 ειδικών φρουρών ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου και αμέσως μετά τους χορηγήθηκε δεκαπενθήμερη άδεια. Αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία στις αρχές Ιουνίου ως ειδικοί φρουροί, με την πολιτική ηγεσία της Κατεχάκη να διευκρινίζει ότι τουλάχιστον αρχικά θα διατεθούν για περιπολίες στον περιβάλλοντα χώρο των μεγάλων κάμπους, όπως η Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Στο νομοσχέδιο για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας επίδοσης δικογράφων έχει συμπεριληφθεί άρθρο που προβλέπει ότι οι 400 νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί, όταν δεν διατίθενται σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, θα εκτελούν αμιγώς αστυνομικά καθήκοντα.

Γιάννης Σουλιώτης

www.kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis