Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:09 | 01/11/2015
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ


Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει ήδη αντίστροφα για τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει και ο ίδιος και το επιτελείο του. Και είναι καιρός να θυμηθεί τον Αποστολάκη Α/ΓΕΝ, ο οποίος πήρε ρίσκα, “έπαιξε” το κεφάλι του αναλαμβάνοντας να λύσει δύσκολα θέματα, όπως αυτά των υποβρυχίων, των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και των πυραυλακάτων. Από την θέση του Α/ΓΕΕΘΑ έχει πλέον την ευθύνη της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά και θα πρέπει σύντομα να αναλάβει πρωτοβουλίες ,να κινηθεί “επιθετικά” και όπου μπορεί να δώσει λύσεις.

Για να το καταφέρει θα πρέπει να ξεφύγει από το σύνδρομο του “αρχηγού-ατραξιόν”. Ο Α/ΓΕΕΘΑέχει πολυ σοβαρό έργο να επιτελέσει και δεν είναι ανάγκη να χάνει χρόνο και ενέργεια για να παρακολουθεί κάθε τελετή εγκαινίων και κάθε εκδήλωση. Ο Αποστολάκης έχει δείξει ότι δεν είναι αυτής της λογικής αλλά φαίνεται ότι δεν είναι και δύσκολο να πέσει στην παγίδα. Και επαναλαμβάνουμε χρόνος δεν υπάρχει.

Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει άμεσα να ασχοληθεί με το προσωπικό. Οι ΕΔ που παρέλαβε προέρχονται από μια τετραετή περίοδο στην οποία κυριάρχησε η απόλυτη αδιαφορία για τους ανθρώπους των ΕΔ. Υπέστησαν τα πάντα και δεν βρέθηκε ΕΝΑΣ άνθρωπος να εξηγήσει το πως και το γιατί έγιναν όλες αυτές οι απερίσκπεπτες ,αναποτελεσματικες και τελικά καταστροφικές περικοπές στον χώρο των ΕΔ. Δεν υπήρξε κανένα σημάδι προσπάθειας “αναχαίτισης” της άγριας επίθεσης που δέχτηκε το προσωπικό των ΕΔ.

Χρήματα δεν έχει να δώσει ο Α/ΓΕΕΘΑ. Έχει όμως πολλούς φακέλους στο γραφειο του με εισηγήσεις που δίνουν λύση σε χρόνια προβλήματα των στρατιωτικών. Χωρίς κόστος και έξοδα . Είναι καιρός να αρχίσει να τα προωθεί. Μετά από τα “σήματα”, τα “εθνόσημα” και τις “ζώνες” οι στρατιωτικοί είναι καιρός να καταλάβουν με έργα κι όχι με λόγια ότι υπάρχει ηγεσία που τουλάχιστον προσπαθεί κάτι να πετύχει.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης θα πρέπει να αναλάβει να δώσει ένα τέλος στην περίεργη και εμμονική προσπάθεια που γίνεται να εμφανιστούν οι ΕΔ και το κόστος λειτουργίας τους ως το …βαρίδι που δήθεν από μόνο του “βούλιαξε” τη χώρα! Να δώσει τέλος στην λογική του παραλόγου που θέλει το χώρο των ΕΔ να είναι η “αγελάδα” που όλοι δείχνουν για “άρμεγμα” όταν θέλουν να “πουλήσουν” δήθεν κοινωνική πολιτική. Ίσως είναι καιρός η κοινή γνώμη , οι φορολογούμενοι πολίτες να μαθαίνουν περισσότερα για την κατάσταση στην οποία έφεραν τιςΕΔ οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών . Και η οποία επιμελώς κρύβεται κάτω από το χαλί και την ένδειξη “απόρρητο”. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που ούτε απόρρητα είναι ,ούτε πρέπει οι πολίτες να τα αγνοούν. Γιατί έτσι εύκολα κάποιοι κρατούν ζωντανό το μύθο των ΕΔ -μαύρη τρύπα που το “ρουφάει” το χρήμα των φορολογούμενων. Άλλοι του ήπιαν το αίμα και συντηρούν με τροπο που είναι πλέον εξοργιστικά ύποπτος την ιστορία των εξοπλισμών στη πρώτη γραμμή της επικαιρίτητας. Να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι για τους εξοπλισμούς, έχουν γίνει συλλήψεις, δίκες ,καταδίκες ,φυλακίσεις. Και ακολουθούν κι άλλες. Για άλλους κοστοβόρους τομείς του κράτους παρατηρούμε μια περίεργη -τουλάχιστον- ησυχία.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαροχς Αποστολάκης έχει την ευθύνη να κινητοποιεί την πολιτική ηγεσία και να την προστατεύει από τα περιττά και τα ανούσια. Να λέει στους υπουργούς ποια είναι η ουσία και ποια η φανφάρα. Από την δεύτερη χορτάσαμε κι εμείς και οι υπουργοί.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Ήξερε τι θα παραλάβει. Ελπίζουμε ότι γνωρίζει και πως θα διορθώσει την κατάσταση . Σίγουρα θα χρειαστεί τόλμη για να γκρεμίσει νοοτροπίες του παρελθόντος και να απομακρύνει ότι παλιό μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη. Να απομακρυνει όσους αδυνατούν να ακολουθήσουν τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν . Ευγένειες και “συντεχνιακές-συναδελφικές” νοοτροπίες δυστυχώς αυτή τη περίοδο είναι πολυτέλεια. 

Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη. Και ως γνωστόν περνά και γρήγορα. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα καθήσει στην καρέκλα του Αρχηγού. Αυτό που θα πρέπει να τον απασχολεί και να έχει ως κίνητρο είναι η επόμενη μέρα που θα σηκωθεί απ΄ αυτή. Να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους ανθρώπους που διοίκησε κι όχι να ψάχνει διέξοδο για να μην συναντηθεί μαζί τους ούτε τυχαία στο δρόμο. 
 
http://www.onalert.gr/
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis