Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:01 | 02/05/2022

Οι αιγυπτιακές αρχές άφησαν ελεύθερους τρεις φυλακισμένους δημοσιογράφους, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο επικεφαλής της ένωσης συντακτών της Αιγύπτου, εν μέσω της αποφυλάκισης δεκάδων ακτιβιστών.

Ο Ντία Ρασουάν, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής ένωσης συντακτών, ενημέρωσε για την απελευθέρωση των τριών μέσω Facebook, αναρτώντας φωτογραφίες τους μαζί με τις οικογένειές τους.

Εξέφρασε την ελπίδα να αφεθούν ελεύθεροι και «οι υπόλοιποι συνάδελφοί μας». Δεν διευκρίνισε ωστόσο πόσοι δημοσιογράφοι παραμένουν φυλακισμένοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μάσρι αλ Γιουμ, οι τρεις δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί διότι τους βάραιναν κατηγορίες για διασπορά «ψευδών ειδήσεων», κατάχρηση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και ένταξη σε απαγορευμένη οργάνωση.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αποφυλάκισε συνολικά 42 ακτιβιστές που ήταν προφυλακισμένοι, σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ.

Ακόμη, συνέστησε εκ νέου συμβουλευτική επιτροπή για τις απονομές χάριτος, που είχε συγκροτηθεί για πρώτη φορά το 2016 και ήταν αρμόδια για υποθέσεις πολιτικής φύσης.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Σίσι κάλεσε να γίνει διάλογος στη χώρα, άλλη μια χειρονομία που μοιάζει να εντάσσεται σε διαδικασία επαναπροσέγγισης με την αντιπολίτευση.

Η επιτροπή ανέφερε πως έχει ετοιμάσει κατάλογο κρατουμένων στους οποίους θα απονεμηθεί χάρη με την ευκαιρία της εορτής Έιντ αλ Φιτρ, που αρχίζει σήμερα. Τα ονόματα των φυλακισμένων μένει να ανακοινωθούν.

Χιλιάδες ακτιβιστές, ισλαμιστές και μη, συνελήφθησαν στην Αίγυπτο μετά το καλοκαίρι του 2013, όταν ο στρατός, επικεφαλής του οποίου ήταν ο στρατηγός Σίσι, ανέτρεψε με πραξικόπημα τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μούρσι, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του τρόπου που ασκούσε την εξουσία ο πολιτικός των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis