Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:19 | 08/05/2022

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο, παράλληλα με το «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το ανάλογο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή» ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες. Λίγο αργότερα, πιθανώς εντός του Ιουνίου αναμένεται η εκκίνηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του Δημοσίου «ΗΛΕΚΤΡΑ» ενώ για τον Σεπτέμβριο δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις», το οποίο θα προωθεί και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτιρίων τους.

«Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή»

«Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ωφελήσει περί τα 200.000 νοικοκυριά. Ο σχεδιασμός του προγράμματος στοχεύει στην ανακύκλωση περισσότερων από 380.000 παλιές συσκευές.

Τα νοικοκυριά που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τρεις ηλεκτρικές συσκευές από τις εξής κατηγορίες:

  • ψυγείο
  • πλυντήριο
  • καταψύκτης

Τα κριτήρια για την επιδότηση

Προϋπόθεση είναι η συσκευή που αποσύρεται να είναι λειτουργική και όχι κάποια παρατημένη έτσι ώστε τα νοικοκυριά να δουν στους λογαριασμούς τη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αγορά τους θα επιδοτείται από 30% έως 50% (το ποσό της επιδότησης θα αφαιρείται στο κατάστημα πώλησης), ενώ θα τεθούν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια με προτεραιότητα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στόχος είναι να επιτευχθεί μια μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό περί τις 1.000 KWh τον χρόνο.

Εξοικονόμηση 600 εκατ. kWh ετησίως σε δημόσια κτίρια

Το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», του οποίου ο οδηγός έχει δημοσιευθεί, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δράση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων της δημόσιας διοίκησης, με τον συνολικό προϋπολογισμό του νέου προγράμματος να ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ. από αυτά τα 470 εκατ. ευρώ θα προέλθουν μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ωστόσο εκκρεμεί η υποβολή του Τεχνικού Δελτίου. Με την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα, εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια πάνω από 900 εκατ. ευρώ με τα οφέλη για το Δημόσιο από την εξοικονόμηση ενέργειας να υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούν τα 95 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Συνολικά θα αναβαθμιστούν ενεργειακά περίπου 500 δημόσια κτίρια (της γενικής κυβέρνησης, νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων κλπ.) συνολικού εμβαδού περίπου 2.500.000 τετραγωνικών μέτρων.

Επιλέξιμα στο πρόγραμμα θα είναι τα πιο ενεργοβόρα κτίρια του Δημοσίου, δηλαδή θα πρέπει να ανήκουν σε κατηγορία Ενεργειακής Κλάσης Γ’ και κάτω, να διαθέτουν Δελτίο Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου και να μην έχουν καταταγεί στην κατηγορία «Τρωτά». Όλα τα κτίρια θα πρέπει να εξασφαλίζουν εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας, τουλάχιστον 30% και μείωση των εκπομπών CO2. Η εξοικονόμηση ενέργειας μετά την ολοκλήρωση του «ΗΛΕΚΤΡΑ» υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 600 εκατ. kWh ετησίως, ενώ οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα θα περιοριστούν κατά 360.000 τόνους τον χρόνο.

Εφόσον επιτευχθεί πολύ μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση (κατηγορία Β+), τότε το ποσοστό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει έως και το 85%, ενώ σε περίπτωση που επιλεγεί κάποιο χρηματοοικονομικό σχήμα με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης, μέσω μιας Εταιρείας Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO), ο δημόσιος φορέας δε θα επιβαρυνθεί καθόλου από το κόστος κατασκευής.

Πάντως, σε δηλώσεις του χθες ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρθηκε στη σοβαρή καθυστέρηση στους τομείς εξοικονόμησης ενέργειας επισημαίνοντας ότι το Εξοικονομώ για τα δημόσια κτίρια «είναι ακόμη παγωμένο και αντίστοιχη καθυστέρηση τριών χρόνων έχουμε στα εργα εξοικονομώ των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών».

Το Σεπτέμβριο το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις»

Το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο. Με την εφαρμογή του, εκτιμάται ότι θα υποστηριχθούν τουλάχιστον 9.700 επιχειρήσεις (8.500 πολύ μικρές και 1.200 μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες) από διάφορους παραγωγικούς τομείς όπως τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό κ.ά. αλλά και ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» θα χρηματοδοτεί:

  • την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και την αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης. Για το πρόγραμμα αυτό θα αντληθούν 450 εκατ. ευρώ (558 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ) από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης. Η συμμετοχή́ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα γίνει μέσω πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και θα αφορά ακόμη και περιοχές με κορεσμένα δίκτυα.
  • την αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και μόνο για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και για μείωση του ενεργειακού κόστους.

 

newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis