Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:08 | 17/02/2022

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Χαμηλοσυνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και οι άνεργοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Μετά τα μέτρα στήριξης ύψους 2 δισ. ευρώ μέσω των λογαριασμών της ενέργειας, το οποίο αν και σημαντικά, δεν κατάφεραν να βοηθήσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, δεδομένου ότι τα "ραβασάκια" ήταν τριπλάσια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και έμοιαζαν με εκκαθαριστικό της εφορίας ή του ΕΝΦΙΑ.

Το έκτακτο επίδομα θα χορηγηθεί πριν από το Πάσχα και το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης, αλλά και ο αριθμός των δικαιούχων θα καθοριστούν τον επόμενο μήνα, αναφέρει παράγοντας τους οικονομικού επιτελείου, ο οποίος επισημαίνει ότι τον Μάρτιο θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα τόσο στο μέτωπο των τιμών όσο και στο θέμα της Ουκρανικής κρίσης. Παράλληλα θα έχουν οριστικοποιηθεί τα στοιχεία του 2021 και το ύψος της μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2021 που όλα δείχνουν θα προσεγγίσει το 9%

Ο ίδιος παράγοντας επανέλαβε χθες ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντια μέτρα στήριξης αλλά είναι πιθανόν να χορηγηθεί ένα επίδομα πριν από το Πάσχα στους πλέον ευάλωτους από την ακρίβεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσίότητα τα στοιχεία 11 μελών εγκληματικής οργάνωσης

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τον χριστουγεννιάτικο σχεδιασμό όπου χορηγήθηκε επίδομα στους συνταξιούχους και τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το εγχείρημα βέβαια δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να εντοπίσει τα νοικοκυριά που χρήζουν στήριξης και τα οποία έχουν πληγεί από τα αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων. Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεφύγει από τη λίστα με τα εισοδηματικά κριτήρια και να λάβει υπόψη και άλλες κριτήρια.

Όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο, το έκτακτο επίδομα θα καταβληθεί απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων και σε συνδυασμό με το πακέτο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα έρθει να καλύψει μέρος των εισοδηματικών  απωλειών που έχουν υποστεί.

Σε κάθε περίπτωση όπως ξεκαθαρίζει πηγή του οικονομικού επιτελείου, το κονδύλι που θα διατεθεί για το έκτακτο επίδομα στα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα επηρεάσει το φετινό στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 1,4% Υπενθυμίζεται ότι τα Χριστούγεννα δόθηκε "μέρισμα" σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑΜεΑ και υγειονομικούς και διπλό ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. 

Πάντως οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην αναθεώρηση του προυπολογισμού. Τον Απρίλιο, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας η κυβέρνηση θα ενσωματώσει ένα νέο σενάριο βάσης για το φετινό προϋπολογισμό που θα στηρίζεται σε τρεις παράγοντες: τις τιμές της ενέργειας, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ.  Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι δίδυμες κρίσεις φρέναραν τα φορολογικά έσοδα τα οποία εμφάνισαν υστέρηση 224 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.

Παρά τη μειωση των εσόδων  ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 17 εκατ. ευρώ έναντι στόχου ελλείμματος 1,145 δισ. ευρώ, καθώς εκτός από την υστέρηση των καθαρών εσόδων κατά 608 εκατ. ευρώ υπήρξε και υστέρηση δαπανών κατά 1,654 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω ετεροχρονισμού πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Πηγή: capital.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis