Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:44 | 28/05/2018

Οι έξι σκύλοι-ανιχνευτές ανήκουν στο δυναμικό του τελωνείου Γέφυρας Κήπων Έβρου κι ελέγχουν αυτοκίνητα, βαλίτσες επιβατών μέχρι και κοντέινερς, καταγράφοντας επιτυχίες κι εντοπίζοντας λαθραία ή παράνομες ουσίες και κρυμμένα χρήματα.

Τέτοια σκυλιά εκπαιδευμένα βρίσκονται, όπως πληροφορούμαστε, εκτός από τα δύο μεγάλα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, όπου κατάσχονται και οι μεγαλύτερες ποσότητες, και στις χερσαίες εισόδους της πατρίδας μας, όπως το Κιλκίς και οι Εύζωνοι.

[custom:google-ads]

Η εφαρμογή του προγράμματος που μετρά κάποια χρόνια έγινε με την οικονομική συνδρομή σε ποσοστό 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης (OLAF), και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους. Οι σκύλοι ανιχνευτές έχουν δυνατή όσφρηση αναλόγως με το αντικείμενο που έχουν εκπαιδευτεί και συνήθως είναι αλάνθαστοι! "Μπορούν να εντοπίζουν τα τσιγάρα ακόμη και μέσα σε κοντέινερ, ό,τι κάλυψη κι αν υπάρχει. Ευαισθητοποιούνται αμέσως με τη μυρωδιά του καπνού".

Η Ντόλυ είναι μια σκυλίτσα Μαλινουά (βελγικός ποιμενικός) που έχει την ικανότητα, να ανιχνεύει για λογαριασμό των τελωνειακών ποσότητες τσιγάρων σε κρύπτες φορτίων. Κοιτάζει τον τελωνειακό αφεντικό της Απόστολο Χωρινόπουλο που την εξουσιάζει στα μάτια προσπαθώντας να διαβάσει εν ριπή οφθαλμού κάθε του εντολή. Υπάκουη και χαδιάρα. Ο ίδιος εξουσιάζει και τον Λάκη, το σκυλί που ανιχνεύει ναρκωτικές ουσίες.

Μέχρι τώρα ξέραμε τα σκυλιά διασώστες, τα σκυλιά που εντοπίζουν εκρηκτικές ύλες και βόμβες, και τώρα γνωρίζουμε τα σκυλιά που οσμίζονται χρήματα, δηλαδή χαρτονομίσματα διαδεδομένα όπως ευρώ, δολάρια, τουρκικές λίρες, λέβα κ.α.

Η επιτυχία μιας έρευνας με σκύλο είναι 100% δεδομένη δήλώσε στον "Χρόνο"  ο κος Χωρινόπουλος που με τα προηγούμενα σκυλιά τον Σπάϊκ και τον Ντιέγκο είχε καταγεγραμμένες τουλάχιστον 30 υποθέσεις σκληρών ναρκωτικών που σταμάτησαν στο τελωνείο των συνόρων μια συνολική ποσότητα εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή μισού τόνου ηρωίνης! Οι δράστες διακινητές οι περισσότεροι με προβλήματα επιβίωσης, άνεργοι, νεαρά ζευγάρια, διαζευγμένοι σε απόγνωση, μπορεί να ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης στα αδίστακτα κυκλώματα, αλλά εκτίουν ποινές ισοβίων...

Οι περιπτώσεις που έχουν να σου διηγηθούν οι τελωνειακοί συνοδοί τους πολλές. Ανθρώπινες ιστορίες απίθανες. Κοινός παρανομαστής όλων το δέσιμό τους με τα σκυλιά αυτά. Ο Αντώνης Γκούμας, ο Απόστολος Χωρινόπουλος, η Κατερίνα Αβοκάτη, ο Γιώργος Κανσίσογλου, ο Απόστολος Αρίκας είναι δεμένοι απόλυτα μαζί τους. Τα βλέπουν σαν επέκταση της οικογένειάς τους χωρίς υπερβολή.

Μας μιλά η Κατερίνα Αβοκάτη για την Τζι, ένα βελγικό μαλινουά ποιμενικό. Την κοιτά στα μάτια και συνεννοούνται με το βλέμμα. «Είναι και η ευθύνη που νοιώθεις πολύ μεγάλη, πέρα από την αγάπη. Κάνω όλες τις απαραίτητες επισκέψεις στον κτηνίατρο, τον Οκτώβρη είναι οι μεγάλες εξετάσεις και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στους καλοκαιρινούς μήνες με τα κουνούπια, τα τσιμπούρια, τις ασθένειες. Η εκπαίδευσή της είναι αέναη, δεν σταματά ποτέ. Αν δεν την βγάλω για έλεγχο, θα εκπαιδευτεί σε δικά μου σενάρια με δείγματα ώστε να είναι πάντα σε εγρήγορση.

Στο ερώτημα πως αντιδρά ο πολίτης στον έλεγχο με το σκυλί, μας λέει "επειδή συνήθως τα χρήματα τα κρύβουν πάνω τους ή σε σακίδια και τσάντες που έχουν, κάποιοι σιχαίνονται να τους μυρίζουν τα σκυλιά, την τρίχα ή τα σάλια τους αλλά γενικά τους ενημερώνουμε ώστε να γίνει με συνεργασία η έρευνα. Κάποιοι πάλι φιλόζωοι θέλουν να το χαϊδέψουν, να το μιλήσουν. Η Τζι ξέρει το ρόλο της. Λειτουργεί με επίγνωση σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Όταν βρει κάτι το καταλαβαίνω αμέσως. Είναι παθητική και πάντα αλάνθαστη. Όπως οι άνθρωποι έτσι και τα σκυλιά έχουν τους χαρακτήρες τους, πρέπει να τα γνωρίσεις για να σου δώσουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Η επιβράβευσή της είναι το αγαπημένο μπαλάκι της!»

Τα σκυλιά στο τελωνείο μέχρι το 2009 αγοραζόταν από την Γερμανία. Όμως από τότε που έγιναν οι σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποκτούνται και από εκεί και πλέον είναι οι άοκνοι φρουροί στην πάταξη του λαθρεμπορίου. Τα νέα «αποκτήματα» προέρχονται από εγχώριους εκτροφείς-προμηθευτές, ενώ για την απόκτηση και εκπαίδευσή τους στην ανίχνευση τσιγάρων επετεύχθη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Τα χαρακτηριζόμενα από εξερευνητική συμπεριφορά σκυλιά, θεωρούνται άφοβα και έχουν ιδιαίτερα αυξημένη αντίληψη.

Η υπέρβαση εξαγωγής χαρτονομισμάτων πέρα των 10.000 ευρώ που μπορούν να δηλωθούν αποτελεί ζήτημα. Όπως και η εισαγωγή τσιγάρων και καπνού πέρα του επιτρεπόμενου ορίου και φυσικά όλων των ναρκωτικών. Όπως μας λένε οι τελωνειακοί που διαχειρίζονται τα ειδικά σκυλιά η εκπαίδευσή τους πέρα από τις 7 κατηγορίες των ναρκωτικών γίνεται κάθε φορά και σε νέες συνθετικές ουσίες ναρκωτικών.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρουν τις κρυμμένες ποσότητες. Η όσφρησή τους είναι αλάνθαστη. Και η ικανοποίησή τους έρχεται με πολύ λίγα. Γενικά είναι λιτοδίαιτα. Μια χούφτα στην κυριολεξία φαγητό στην διάρκεια της ημέρας, ή ένα χάδι για επιβράβευση είναι το καλύτερο ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο» αναφέρει ο κ. Χωρινόπουλος. Προσωπικά τα θεωρώ σαν παιδιά μου, έχω τρία αγόρια και αυτά τα δύο σκυλιά είναι το ...τέταρτο και πέμπτο μέλος της οικογένειας» θα πει. Δεν πάει πουθενά χωρίς αυτά.

Το τελωνείο Γέφυρας Κήπων Έβρου που είναι το πρώτο της Ευρώπης για κάποιον που έρχεται από την Ασία. Είναι θωρακισμένο με το έμψυχο δυναμικό των σκυλιών και των τελωνειακών που έχουν εμπειρία κι αγαπούν το αντικείμενό τους έτσι ώστε να ανταπεξέρχονται στο δύσκολο ρόλο τους με επιτυχία μέσα από την συνεργασία και την καθοδήγηση του έμπειρου διευθυντή τους Αθανάσιου Γρηγορίου. Τα σκυλιά είναι πολύτιμοι θησαυροί στο τελωνείο Κήπων με επιτυχίες πολλές κι αθόρυβες γιατί αυτό που έχει ουσία είναι να γίνεται δουλειά κι όχι ντόρος!

 
 e-evros.gr με αναφερόμενη πηγή: Εφημερίδα Χρόνος xronos.gr
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis