Ένας πρώην αγρότης, ο 68χρονος Ισμαήλ «Ελ Μάγιο» Ζαμπάντα, ετοιμάζεται να πάρει το τιμόνι του περίφημου καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα στο Μεξικό, αφού ο «απρόσεκτος» και ματαιόδοξος «Ελ Τσάπο», μετά την σύλληψή του, αποτελεί παρελθόν για την οργάνωση.
Ο «Ελ Μάγιο» θεωρείται έμπιστος του βαρόνου ναρκωτικών αφού ήταν αυτός που διηύθυνε την Σιναλόα επί 17 μήνες, όταν είχε συλληφθεί ο «Ελ Τσάπο», πριν την απόδρασή του στις 11 Ιουλίου του 2015.
Ο «Ελ Μάγιο» είναι πρώην αγρότης με καταγωγή από την ίδια αγροτική περιοχή του Μεξικού από την οποία κατάγεται και ο «Ελ Τσάπο» και σύμφωνα με δημοσίευμα του μεξικανικού περιοδικού Proceso το 2010, το οποίο σκιαγραφούσε την προσωπικότητα του «Ελ Μάγιο», πρόκειται για τον «εγκέφαλο» πίσω από κάθε απόφαση του καρτέλ ενώ ο «Ελ Τσάπο» ήταν η «μυική δύναμη» στη Σιναλόα.
Η σύλληψη του Ελ Τσάπο

Παρόλο που ο «Ελ Τσάπο» έχει δύο γιους, τον Αλφρέντο Γκουσμάν και τον Ιβάν Αρτσιβάλντο Γκουσμάν, ο φυσικός διάδοχος του περιβόητου βαρόνου ναρκωτικών δεν είναι άλλος από τον «Ελ Μάγιο».
Ο Ραούλ Μπενίτεζ, λέκτορας πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, δήλωσε ότι το καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα δεν διαλύθηκε με την σύλληψη του αρχηγού του, αλλά απλά αποδυναμώθηκε. Ο ίδιος τόνισε ότι «το καρτέλ σύντομα θα αναγεννηθεί επειδή έχει τον Ζαμπάντα».
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Proceso ο αντικαταστάτης του «Ελ Τσάπο» χαίρει σεβασμού, όχι μόνο από τα μέλη της οργάνωσης, αλλά και εκτός αυτής, κάτι που κρατά την Σιναλόα «συμπαγή» και χωρίς απώλειες. Δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times αναφέρει ότι ο διάδοχος του «Ελ Τσάπο» έχει διαφορετική άποψη για την αγορά των ναρκωτικών και προτιμά να τα διοχετεύει στην αγορά με φειδώ για να αυξήσει τόσο την τιμή όσο και την ζήτηση.
Ο «Ελ Μάγιο» χαρακτηρίζεται βίαιος με προτίμηση στους ατομικούς τάφους για τους αντιπάλους του και όχι στους μαζικούς τάφους, που μέχρι σήμερα ήταν το «σήμα κατατεθέν» της Σιναλόα.
http://www.protothema.gr/