Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
20:11 | 23/08/2022

Ξεκίνησε πριν από λίγα 24ωρα η νέα κυνηγετική περίοδος και μαζί με αυτήν ξεκίνησαν και οι... συλλήψεις κυνηγών, στην Κρήτη, για παρατυπίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης-Δωδεκανήσου, κατά την πρώτη ημέρα της κυνηγετικής περιόδου 2022-23 έλαβαν χώρα σε επίπεδο νησιού τρεις συλλήψεις. Όλες έγιναν σε περιοχές του νομού Ηρακλείου.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι δύο συλλήψεις σχετίζονταν με κυνήγι λαγού, το οποίο δεν επιτρέπεται πριν τις 15 Σεπτεμβρίου. Η τρίτη σύλληψη σχετιζόταν με άτομο το οποίο στερείτο άδεια θήρας, ενώ είχε λήξει και το δελτίο κατοχής όπλου.

Διαβάστε επίσης

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης-Δωδεκανήσου, το περασμένο Σάββατο, πρώτη ημέρα της νέας κυνηγετικής περιόδου, πραγματοποιήθηκαν τρεις συλλήψεις.

Η πρώτη έγινε περίπου στις 8 το πρωί στην ευρύτερη περιοχή του Θραψανού Ηρακλείου. Οι θηροφύλακες εντόπισαν αρχικά ένα άτομο το οποίο, με τρία σκυλιά, φέρεται να ανίχνευε την περιοχή για θηράματα. Μετά από παρακολούθηση μισής ώρας, το εν λόγω άτομο πυροβόλησε και σκότωσε ένα λαγό.

Οι θηροφύλακες εμφανίστηκαν και προχώρησαν στην κατάσχεση του όπλου, των φυσιγγίων, αλλά και του θηράματος, καθώς όπως επισημαίνει η Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία «δεν επιτρέπεται η θήρα λαγού αυτή την εποχή». Σημειώνεται ότι επρόκειτο να σχηματιστεί δικογραφία για το συμβάν στο Δασονομείο Καστελίου Πεδιάδος.

Περίπου τρία τέταρτα αργότερα, έγινε αντιληπτή από τους αρμόδιους άλλη παράβαση, σε περιοχή της Μεσαράς. Περίπου ένα τέταρτο πριν τις 9 το πρωί του Σαββάτου, εντός ζώνης διάβασης αποδημητικών πτηνών και συγκεκριμένα μεταξύ των οικισμών Πλατάνου και Πλώρας, στον δήμο Γόρτυνας, συνελήφθη ένα ακόμη άτομο.

Ο εν λόγω άνδρας, που έφερε κυνηγετικό όπλο, δεν είχε άδεια θήρας, ενώ το δελτίο κατοχής όπλου του είχε λήξει. Ο κυνηγός οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Φαιστού, όπου παραδόθηκε το κυνηγετικό όπλο. Σύμφωνα με την Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία, και η συγκεκριμένη υπόθεση επρόκειτο να «πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης».

Στις 9:30 το πρωί της ίδιας ημέρας, συνελήφθη ένας ακόμη κυνηγός στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Οι θηροφύλακες έκαναν έλεγχο, στην ευρύτερη περιοχή του Ρουσσοχωρίου Ηρακλείου, σε άτομο που έφερε καραμπίνα.

Οι θηροφύλακες βρήκαν στο σακίδιό του έναν σκοτωμένο λαγό. Το όπλο, τα φυσίγγια και το θήραμα κατασχέθηκαν και στην εν λόγω περίπτωση. Εξάλλου, σύμφωνα με την Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία, επρόκειτο «να σχηματιστεί δικογραφία στο Δασονομείο Καστελίου Πεδιάδος».

«Με την ευκαιρία η Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης-Δωδεκανήσου θέλει να υπενθυμίσει ότι από τις 20 Αυγούστου επιτρέπεται η θήρα των διαβατικών πτηνών, μόνο εντός των ζωνών διάβασης αποδημητικών πτηνών. Η θήρα του λαγού, όπως αναφέρεται στη Ρυθμιστική Θήρας 2022, θα επιτρέπεται από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και 10 Ιανουαρίου 2023, για τρεις μέρες την εβδομάδα (Τετάρτη και σαββατοκύριακο)». Επίσης ζητά από τους κυνηγούς, των οποίων τα δελτία κατοχής όπλου έχουν λήξει, «να φροντίσουν να τα ανανεώσουν στις αστυνομικές Αρχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία.

Υπενθυμίζεται ότι, σε ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες, έγιναν γνωστές οι ρυθμίσεις θήρας για τη φετινή κυνηγετική περίοδο. Εξάλλου, το ύψος της συνδρομής των κυνηγών-μελών των αναγνωρισμένων ως «συνεργαζόμενων με το υπουργείο Κυνηγετικών Συλλόγων» ανέρχεται στο ποσό των 80 ευρώ.

Στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πριν λίγες εβδομάδες, αναφέρεται ακόμη ότι «η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2022-2023 καθορίζεται από 20 Αυγούστου 2022 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2023. (...) Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά́ τη διάρκεια κυνηγιού αγριογούρουνου, λαγού́, μπεκάτσας και ορτυκιού́, οι κυνηγοί́ υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό́ του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειομένης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων».

Πηγή:  neakriti.gr

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis