Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
α
11:28 | 19/10/2022

(Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»)

Αρχιμανδρίτης Κουρτέσης Αλέξιος, Αστυνόμος Β΄, Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε επίσης

Η εκκλησιαστική ζωή της ορθοδόξου πίστεώς μας, διακρίνεται από την παρουσία πλήθους ανθρώπων που ενστερνίστηκαν την ορθόδοξη διδασκαλία και πίστεψαν στον Υιό και Λόγο του Θεού, Ιησού Χριστό. Επομένως έζησαν στη μετά Χριστόν εποχή.

Ειδικότερα όμως τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, διακρίθηκαν για τους διωγμούς που εξαπέλυσαν οι ειδωλολάτρες γι’ αυτούς τους ανθρώπους που ήταν χριστιανοί. Πολλοί εξ αυτών συνελήφθησαν και τους ζητήθηκε να αλλαξοπιστήσουν. Όμως επειδή αυτοί οι άνθρωποι είχαν πιστέψει στο Ευαγγέλιο του Χριστού, στην ορθόδοξη διδασκαλία, δεν απαρνήθηκαν το Χριστό με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο βωμό του μαρτυρίου. Αρχίζει έτσι να ποτίζεται το δέντρο της ορθοδόξου πίστεώς μας, με το αίμα αυτών και εκείνοι να γράφονται στη λίστα του μαρτυρολογίου της πίστεώς μας.

Αρχίζει λοιπόν η εποχή των Αγίων και συγκεκριμένα να ονομάζονται Μεγαλομάρτυρες, αφού υπέστησαν σκληρά και φρικτά βασανηστήρια, για την πίστη μας, μένοντας ακλόνητοι σ’ αυτήν. Μέσα λοιπόν στη χορεία των Αγίων Μεγαλομαρτύρων συγκαταλέγεται και ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Αρτέμιος, προστάτης του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο Άγιος Αρτέμιος έζησε στην εποχή του Αυτοκράτορα Μ. Κωνσταντίνου τον 3ο αιώνα μ.Χ..

Η παρουσία του στην πολιτική δράση του Βυζαντίου διέγραφε μια εξαιρετική πορεία, γι’αυτό ο Μέγας Κωνσταντίνος, εκτιμώντας τα ηθικά και πολιτικά του χαρίσματα, του έδωσε το αξίωμα του πατρικίου και τον διόρισε Δούκα και Αυγουστάλιο της Αλεξάνδρειας. Το 357 μ.Χ. μετέβη στην Πάτρα για να παραλάβει τα σεπτά λείψανα του Αγίου Ανδρέα και να τα ανακομίσει στον νεόκτιστο Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διαμονή του στην πόλη των Πατρών, στρατοπεδευμένος στην περιοχή της Μονής Γηροκομείου, βοήθησε πλήθος αναξιοπαθούντων και κυρίως γερόντων, γεγονός που δικαιολογεί την τοπωνυμία γηροκομείο.

Όταν το 363 μ.Χ. ο Αρτέμιος άκουσε ότι ο Ιουλιανός ο Παραβάτης βασάνιζε τους χριστιανούς στην Αντιόχεια, ήλθαν στα χείλη του τα λόγια του ψαλμωδού Δαβίδ προς το Θεό «Κύριε πνεύματι ηγεμονικό στήριξόν με»  {ψαλμός Ν΄ (50ος) στ. 14.}. Κύριε στήριξέ με, με σκέψεις σταθερές και θέληση ισχυρή, που να με κατευθύνει στην υπεράσπιση του αγαθού με θάρρος.

Πράγματι ο Αρτέμιος, με δύναμη που του έδωσε ο Θεός, έφτασε στην Αντιόχεια και με παρρησία ήλεγξε τον Ιουλιανό για τις παρανομίες του κατά των χριστιανών. Ο Ιουλιανός, που δεν περίμενε τέτοια στάση από τον αξιωματούχο, τον συνέλαβε και τον μαστίγωσε αλύπητα. Έπειτα του έσπασε τα κόκκαλα και τον αποκεφάλισε. Έτσι ακόμη ένας άνθρωπος προστέθηκε στο μαρτυρολόγιο της ορθόδοξης πίστης ως Άγιος, αφού έδωσε τη ζωή του για τον αληθινό Θεό. Και η Εκκλησία μας τιμά αυτόν τον Άγιο κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου ημέρα που μαρτύρησε.

Κάποιοι Άγιοι λόγω της ιδιότητας που είχαν κατά την εποχή που έζησαν, αλλά και της δράσης που ανέπτυξαν, όπως και το μαρτυρικό τέλος που είχαν, διακρίθηκαν από την Εκκλησία μας, ως Προστάτες Άγιοι κάποιων επαγγελμάτων.

Ο Άγιος Αρτέμιος ήλεγξε την παρανομία του Ιουλιανού κατά των χριστιανών και επειδή η αποστολή της Αστυνομίας είναι να ελέγχει την παρανομία και να επιβάλλει τάξη όπου υπάρχει αταξία, γι’αυτό και το έτος 1984, όταν ενώθηκαν τα σώματα ασφαλείας, Ελληνική Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων, ορίσθηκε προστάτης και έφορος του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την ημέρα της Εορτής του, εορτάζει το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, αποδίδοντας ύψιστες τιμές προς τον Προστάτη του Σώματος Άγιο Αρτέμιο.

Έχοντας λοιπόν, ως πρότυπο όλοι οι αστυνομικοί τον Προστάτη Άγιό μας πορευόμαστε, πράττοντας το Ιερό Καθήκον, όπως προστάζει ο όρκος που δώσαμε, μαχόμενοι την παρανομία, επιζητώντας τη χάρη και τις πρεσβείες του, ώστε με θεία δύναμη και προστασία να συνεχίσουμε το θεάρεστο έργο που επιτελούμε.

Το δένδρο λοιπόν της ορθοδόξου πίστεώς μας μεγάλωσε, φούντωσε, έβγαλε κλαδιά και φύλλα. Και μείς οι χριστιανοί που ζούμε 2000 χρόνια και κάτι, μπορούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή να καταφύγουμε στο δένδρο αυτό, να ξαποστάσουμε κάτω από τη σκιά του, να γευθούμε τους καρπούς του, αλλά και να προστατευτούμε από τις καταιγίδες της ζωής, κάτω από το το πυκνό φύλλωμά του. Αυτό το δένδρο είναι η Εκκλησία μας και μας προσμένει όλους με ορθάνοιχτες τις πύλες ώστε να εισέλθουμε.

Φωτεινοί οδοδείκτες οι Άγιοί μας.

Όσοι πιστοί προσέλθετε.

Η είσοδος ελεύθερη.

Mε αγάπη Χριστού εύχομαι χρόνια πολλά σε όλα τα μέλη του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis