Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:59 | 31/03/2016

Βαθύτερη από αυτό που δείχνει, φαίνεται πως είναι η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά και την ψυχρή από πλευράς συμβολισμών υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν από την αμερικανική ηγεσία στην Ουάσινγκτον.

Δεν είναι τυχαίο πως η συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν δεν έγινε στον Λευκό Οίκο αλλά σε κεντρικό ξενοδοχείο. 

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι πρώτον ο Μπάρακ Ομπάμα αρνήθηκε επικαλούμενος προσχήματα περί πιεσμένου προγράμματος να υποδεχθεί τον Τούρκο ηγέτη στον Λευκό Οίκο για μία επίσημη διμερή συνάντηση, αντίστοιχη με εκείνης του 2013. 

Κατά δεύτερον, διόλου τυχαίο επίσης δεν είναι ότι η συνάντηση Ερντογάν με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μπάιντεν έλαβε χώρα όχι στον Λευκό Οίκο αλλά σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον όπου διαμένει ο Τούρκος ηγέτης. 

Κατά τρίτον, η πολιτική υποβάθμιση της συνάντησης του Ερντογάν με την αμερικανική πολιτική ηγεσία δεν υποδηλώνεται μόνο στην μη διμερή συνάντησή του με τον Μπάρακ Ομπάμά αλλά και με την απουσία Κέρι που εκπροσωπείται από την αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.

Το κλίμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκεται σε βαρομετρικό χαμηλό, κάτι που οι ίδιοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι που συνοδεύουν τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον φρόντισαν να το επιβεβαιώσουν σε συνομιλίες τους με τους δημοσιογράφους λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν.

Αξιωματούχοι της τουρκικής πλευράς χαρακτήρισαν απογοητευτική τη στάση των ΗΠΑ αναφορικά με τους Κούρδους της Συρίας. 

Οι αξιωματούχοι της τουρκικής πλευράς έφθασαν στο σημείο μάλιστα να χαρακτηρίσουν "απογοητευτική" την στάση των ΗΠΑ σε ότι αφορά την ενίσχυση των Κούρδων αυτονομιστών στην Συρία που η Αμερική θεωρεί ότι είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη για να νικήσει σε τοπικό επίπεδο τον ISIS. Προφανώς η Τουρκία λόγω της σκληρής αντιπαράθεσής της με το Κουρδικό στοιχείο εκλαμβάνει μία τέτοια αμερικανική στήριξη στο Κουρδικό κόμμα της Συρίας ως αιτία ρήξης των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, με τις δύο πλευρές (Αμερική-Τουρκία) να έχουν τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις, και όπως φαίνεται αγεφύρωτες, γύρω από το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί ο ISIS.

Δεν είναι όμως μόνο λόγοι στρατηγικής απέναντι στον ISIS που χωρίζουν Ομπάμα-Ερντογάν, αλλά και κάτι περισσότερο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος στο τέλος της θητείας του δεν επιθυμεί επουδενί να στείλει μήνυμα ότι κατά κάποιον τρόπο "σπονσοράρει" ή επιδοκιμάζει πολιτικά την τουρκική κυβέρνηση, την ώρα που ο Ερντογάν βάλλει οφθαλμοφανώς κατά των δημοκρατικών ελευθεριών συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του τύπου στην Τουρκία. Οι συλλήψεις δημοσιογράφων και το καθεστώς φίμωσης των μέσων και των social media που επιχειρεί να επιβάλλει ο Τούρκος ηγέτης στην χώρα του, είναι ένας ακόμα παράγοντας που κάνει τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να θέλει να κρατήσει αποστάσεις από του Τούρκο ομόλογό του, δεδομένων και των διαφωνιών που οι δύο πλευρές έχουν σε πολλά άλλα εξίσου σημαντικά και μείζονα ζητήματα όπως αυτό της τρομοκρατίας και της σταθεροποίησης της μέσης ανατολής.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis