Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
09:39 | 17/09/2022

Οριζόντια επιδότηση στο φυσικό αέριο, με πρωταγωνιστικό τον ρόλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας και στήριξη τέτοια, ώστε να απορροφά τουλάχιστον το 50% της ανατίμησης σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, θα περιλαμβάνουν οι παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του καυσίμου που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Οι ανακοινώσεις για την παρέμβαση στο φυσικό αέριο θα συνδυαστούν με την εξειδίκευση της «παρέμβασης στην αντλία», σε ό,τι άφορο το πετρέλαιο θέρμανσης (που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ), αλλά και των νέων διευρυμένων κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης.

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική είναι πιθανό οι ανακοινώσεις για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης και το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης να συνδυαστούν με αυτές για το μοντέλο των επιδοτήσεων ρεύματος του Οκτωβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί το πλαίσιο προστασίας «για να μπορούν τα νοικοκυριά να αντέξουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Αναφορικά με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιμένουν τις ανακοινώσεις των προμηθευτών για τα τιμολόγια του Οκτωβρίου, που θα γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου, για να βάλουν τις τελικές «πινελιές».

Τα βασικά χαρακτηριστικά του μοντέλου των επιδοτήσεων ρεύματος έχουν ήδη «κλειδώσει». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, θα υπάρχουν τρία κλιμάκια επιδοτήσεων, ανάλογα με την κατανάλωση, με διαφορετικό ύψος επιδότησης το καθένα. Ο πήχης για το εισαγωγικό κλιμάκιο -που θα έχει την υψηλότερη επιδότηση θα μπει σημαντικά πάνω από τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα (που είχε χρησιμοποιηθεί όταν πρωτοξεκίνησαν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα έναν χρόνο πριν), ενώ -όπως αναφέρουν πηγές- το ποσοστό απορρόφησης των ανατιμήσεων θα διατηρηθεί κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, οδηγώντας σε μία τιμή κοντά στα 150 ευρώ την KWh. Το «μπόνους» για την επίτευξη εξοικονόμησης 15% -σε σύγκριση με τις καταναλώσεις του αντίστοιχου μήνα του 2021- θα αφορά τα άλλα δύο κλιμάκια και σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ για τις τεχνικές λεπτομέρειες του μοντέλου, καθώς πρόκειται για άσκηση ιδιαίτερα δύσκολη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «το κυβερνητικό σχέδιο εδράζεται σε δύο άξονες, πρώτον, στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, δεύτερον, στην τήρηση του αδιαπραγμάτευτου στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής: Ό,τι κάνουμε είναι μετρημένο» υπογράμμισε. Τέλος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του για την επιβολή πλαφόν στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο.

newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis