Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:59 | 16/01/2016

Σε αναφορές για «απαγωγή υπαλλήλων του ΣΔΟΕ», για «σκαιά και απαράδεκτη συμπεριφορά και για κατηγορητήριο χωρίς αντίκρισμα» από αξιωματικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τα οποία αναμείχθηκαν ή ασχολήθηκαν με την πρόσφατη δικογραφία που συνέταξαν οι «αδιάφθοροι» της Αστυνομίας. Ο δικαστικός φάκελος αυτός αφορά καταγγελίες ιδιώτη ότι «έπεσε θύμα κυκλώματος ενός τραπεζικού, ενός φοροτεχνικού και πέντε υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που του ζήτησαν μεγάλα χρηματικά ποσά για την εκταμίευση κονδυλίων 1.500.000 ευρώ που αφορούσαν χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ».

 
Στελέχη του ΣΔΟΕ διαμαρτύρονται ότι οδηγήθηκαν από τα γραφεία της υπηρεσίας στην οδό Πειραιώς, στο κτίριο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων με παράτυπες διαδικασίες, χωρίς να αποσαφηνισθεί αν καλούνταν ως κατηγορούμενοι ή ως μάρτυρες. Παράλληλα υπήρξαν καταγγελίες ότι μέσα στο κτίριο των «αδιάφθορων» στη λεωφόρο Κηφισιάς προκλήθηκε επεισόδιο από αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. σε βάρος άλλων υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΔΟΕ που συνόδευαν τους «εμπλεκόμενους» συναδέλφους τους. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο εν λόγω αξιωματικός εκτός των άλλων «διατύπωνε αιχμές και προχωρούσε σε υπονοούμενα σε βάρος τους επειδή ήταν παρόντες στον χώρο, συμπαραστεκόμενοι σε άλλους ελεγκτές της υπηρεσίας». Είναι μάλιστα ενδεικτικό, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ότι «λόγω αυτής της επεισοδιακής κατάστασης αλλά και της σύγχυσης που υπήρχε στις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. με τη σύνταξη της δικογραφίας υπήρξαν κατηγορούμενοι που έφυγαν διαμαρτυρόμενοι , αρνούμενοι να δώσουν κατάθεση ή απολογία».
 
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για την «τήρηση των νομίμων διαδικασιών» και αρνούνται «οποιαδήποτε υπηρεσιακή υπέρβαση».
 
Ωστόσο οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών δίνουν συνέχεια στον «ξαφνικό πόλεμο» με τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. Όπως υποστηρίζουν, «αυτά που συνέβησαν την Πέμπτη στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ήταν πρωτοφανή. Συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν κοινοί κακοποιοί σε στελέχη του ΣΔΟΕ που είχαν πολυετές ελεγκτικό έργο και ορισμένοι από αυτούς συνεργάζονταν συχνά σε σοβαρές υποθέσεις εγκληματικότητας -κυρίως ναρκωτικά- με ανώτατους αστυνομικούς. Επιπλέον επί της ουσίας της υπόθεσης υιοθέτησαν τις καταγγελίες ιδιώτη ότι σημαντικοί ελεγκτές του ΣΔΟΕ τού ζήτησαν το 2014 χρήματα για την υπόθεση του ΕΣΠΑ. Και αυτό όταν εκείνοι είχαν να τον συναντήσουν από το καλοκαίρι του 2012 οπότε και του είχαν επιβάλει σειρά ποινών για υπόθεση λαθρεμπορίου καυσίμων. Εκείνους ήξερε από τότε, εκείνους κατήγγειλε τώρα για να υποβοηθήσει ως υποτιθέμενο "θύμα των κρατικών υπαλλήλων" την αποδέσμευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, για την οποία υπήρχε βέτο από τη ΔΟΥ Θηβών.
 
Επιπλέον οι ίδιοι υπάλληλοι ποτέ δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση με τις εν λόγω χρηματοδοτήσεις. Οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. υιοθέτησαν με ευκολία υπαινιγμούς του πρώην ιδιοκτήτη πρατηρίου βενζίνης σε βάρος πρώην ανώτατου ελεγκτή του ΣΔΟΕ που είχε ασχοληθεί με δεκάδες ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις ελέγχου σε βάρος μεγάλων επιχειρήσεων, λιστών ξένων τραπεζών και άλλων, χωρίς ποτέ να διατυπωθεί οποιαδήποτε υπόνοια σε βάρος του.
 
Πράγματι φέρεται ο ιδιώτης να είχε πιθανόν δίκαιο στο θέμα της απαίτησης χρημάτων από τραπεζικό υπάλληλο για να τον διευκολύνει στην είσπραξη των κονδυλίων. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει δεκτό χωρίς ουσιαστική διασταύρωση και ότι κάνει αναφορές σε βάρος σημαντικών κρατικών υπαλλήλων και για τις οποίες -με βάση την εικόνα που έχει δοθεί- δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό στοιχείο».
 
Οι αστυνομικοί, από την άλλη πλευρά, αναφέρουν ότι θα γίνει και από δικαστικούς λειτουργούς περαιτέρω έλεγχος της έρευνας που πραγματοποίησαν.
 
 
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
 
 
http://www.tovima.gr
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis