Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 09/05/2018

Νέους λογαριασμούς του «επαναστατικού ταμείου» ποινικών και τρομοκρατών προκειμένου να κάνουν νέες συλλήψεις αναζητούν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μετά τις χθεσινές 14 συλλήψεις καταθετών σε λογαριασμούς του κατηγορούμενου για τρομοκρατία, Ντίνου Γιαγτζόγλου.

Οι ποινικοί κρατούμενοι, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, είχαν συστήσει ένα ολόκληρο «παραμάγαζο» μέσα στις φυλακές για να κάνουν «εκδουλεύσεις» και «εξυπηρετήσεις» εντός και εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος των φυλακών Κορυδαλλού.  Ο λογαριασμός- που ανοίχτηκε τον Μάρτιο του 2017, λίγο πριν το χτύπημα στον πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ήταν στο όνομα «Χρήστος Παναγιωτόπουλος», που είχε ο τρομοκράτης σε μία από τις πλαστές ταυτότητες που είχε χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν ο 29χρονος άνδρα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, εντολές για καταθέσεις στους συγκεκριμένους λογαριασμούς του «Ντίνου» έδιναν Αλβανοί κρατούμενοι, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί για ανθρωποκτονίες ληστείες, ναρκωτικά κλοπές κτλ. Το καίριο χτύπημα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ήρθε μετά από πολύμηνη συνεργασία, υπό άκρα μυστικότητα, του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή, με την υπηρεσία, γεγονός που οδήγησε στις συλλήψεις.

 

 

 

 

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι 11 άνδρες και τρεις γυναίκες, ενώ από τους οι 13 είναι ελληνικής καταγωγής και κάποιοι είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αρχές. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής πρόκειται για άτομα τα οποία είχαν αναλάβει να συντηρούν το λεγόμενο «επαναστατικό ταμείο», τοποθετώντας χρήματα σε λογιαριασμούς του φυλακισμένου τρομοκράτη, Ντίνου Γιαγτζόγλου, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς είναι κατηγορούμενος για την αποστολή τρομοδέματος, στον πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

 

 

 

 

Οι συλληφθέντες, όπως προέκυψε από την έρευνα, έβαζαν στον συγκεκριμένο λογαριασμό, 50, 60 100 έως και 200 ευρώ, ενώ σε αυτόν είχαν συγκεντρωθεί περίπου 4.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα χρηματοδοτούσαν οι ποινικοί την δράση του Ντίνου Γιαγτζόγλου, καθώς φρόντιζε να πληρώνει ακόμη και τα…νοίκια για τις γιάφκες που διατηρούσε πριν τη σύλληψή του. Η κίνηση του συγκεκριμένου λογαριασμού προσδιορίζεται περίπου από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο του 2017, όταν και συνελήφθη.

Η έρευνα για τους «χρηματοδότες» της εγχώριας τρομοκρατίας, που έχουν αναλάβει τα ηνία τα τελευταία χρόνια σημειώνοντας δεκάδες επιθέσεις, ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή της σύλληψης του Γιαγτζόγλου, για τον οποίο έγιναν προσφάτως δεκάδες καταδρομικές επιθέσεις στην Αθήνα, από αντιεξουσιαστές που αντιδρούσαν στην μη μεταφορά του- με μόνιμο χαρακτήρα- στις Φυλακές Κορυδαλλού, από τις φυλακές Λάρισας.Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για άλλη μία φορά κάνουν λόγο για ιδιότυπη όσμωση ποινικών και τρομοκρατών μέσα στις φυλακές. Από εκεί ποινικοί κρατούμενοι  επικοινωνούσαν με γνωστούς, συγγενείς και φίλους τους και τους ζητούσαν να καταθέσουν χρήματα στον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, ανταποδίδοντας χάρες που τους είχαν κάνει έγκλειστοι τρομοκράτες. Τα χρήματα κατέληγαν στον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν ελεύθερος και προετοίμαζε τρομοκρατικές ενέργειες.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με τις έρευνες, για πρώτη φορά συλλαμβάνονται άτομα για καταθέσεις στο λεγόμενο «επαναστατικό ταμείο», ενώ οι ίδιες αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως έπεται συνέχεια, καθώς αναζητούνται τα άτομα που έδιναν το «πράσινο φως» για τις καταθέσεις.  Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ήδη οι επτά πρώτοι οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την εκτέλεση των σε βάρος τους ενταλμάτων. Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής πάντως συνεχίζονται σε συνεργασία με την αρμόδια αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Αστυνομικές εκτιμήσεις αναφέρουν πως αναμένεται να γίνουν και νέες συλλήψεις ενώ θεωρούν δεδομένο πως υπάρχουν κι άλλοι λογαριασμοί, με τους οποίους μπορούν να «κινούνται» εντός και εκτός φυλακών ποινικοί και τρομοκράτες.  

Ποιος είναι ο Ντίνος Γιαγτζόγλου

Ένας από τους «βασικούς» παίκτες της εγχώριας τρομοκρατίας, θεωρείται ο Ντίνος Γιαγτζόγλου, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που συμμετείχαν στις έρευνες για τη σύλληψή του μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος το απόγευμα της 25ης Μαΐου στη διασταύρωση των οδών Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου.

Ο «Ντίνος» είχε συλληφθεί στις 28 Οκτωβρίου 2017 κατά την μεταφορά εκρηκτικών υλών από το διαμέρισμα της οδού Αλκαμένους. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν, εκείνη την περίοδο, πως ενδεχομένως προετοίμαζε ένοπλο ή βομβιστικό χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας.

«Νοίκιασε πρόσφατα το διαμέρισμα της οδού Δερβενίων στα Εξάρχεια μέσω της Αir-B-n-B. Ήθελε να το νοικιάσει για περίπου ένα μήνα. Ο ιδιοκτήτης του απάντησε πως δεν είναι διαθέσιμο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Συμβιβάστηκε για μόλις 5 ημέρες» ανέφερε-  μετά τη σύλληψη του τρομοκράτη- χαρακτηριστικά  υψηλόβαθμος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας επιθυμόντας να καταδείξει την επιτακτική ανάγκη με την οποία ο 29χρονος Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου αναζητούσε οίκημα ασφαλείας.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν εντοπίσει τότε μέσα στο σπίτι έναν φορητό υπολογιστή του…κουτιού, ένα κινητό τηλέφωνο και μία αλλαξιά ρουχων, τα οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιούσε ο συλληφθείς σε μία προσπάθεια να κρυφτεί με ασφάλεια μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα το οποίο σχεδίαζε. Μία άλλη εκτίμηση των αξιωματικών που  ασχολήθηκαν τότε με την σοβαρή υπόθεση ήταν πως ο 29χρονος είχε αντιληφθεί ότι ο αστυνομικός κλοιός σφίγγει γύρω του και  επιχείρησε να μετακινήσει μέρος των εκρηκτικών και του οπλισμού σε μία ενδιάμεση ασφαλή γιάφκα έως ότου προέβαινε σε άλλη μετακόμιση. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος που τα ξημερώματα  της ημέρας της σύλληψής του επιχείρησε με ταξί να μεταφέρει τρεις ταξιδιωτικούς σάκους και μία σακούλα σκουπιδιών, που περιείχαν εκρηκτικά, οπλισμό και υλικά κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών και τρομοφακέλων.

Που φέρεται να είχε εμπλοκή ο Γιαγτζόγλου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 29χρονος  νεαρός που συνελήφθη για τα τρομοδέματα στον Λουκά Παπαδήμο, Σόιμπλε κλπ, συμμετείχε μαζί με την Πόλα Ρούπα στο σχέδιο, τον Φεβρουάριο του 2016 για την απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού του Νίκου Μαζιώτη και μελών των Πυρήνων της Φωτιάς. Τότε αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως η Ρούπα είχε εφοδιάσει τον νεαρό με τα πλαστά στοιχεία που χρησιμοποίησε για να ενοικιάσει την γιάφκα στην οδό Αλκαμένους όπου και συνελήφθη.  Επίσης η εύρεση  στο σπίτι της Αλκαμένους 4 κιλών ζελατοδυναμίτιδας,  έκανε τότε τους αστυνομικούς να εκτιμούν πως τον συνέδεε και με τη βόμβα που εξερράγη στις 13 Οκτωβρίου του 2016 έξω από το σπίτι της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Τσατάνη. Επιπροσθέτως, εξεταζόταν ο ρόλος του 29χρονου στην έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣΕΒ στις 24 Νοεμβρίου του 2015 την οποία ανέλαβε η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, όπως επίσης και ακόμη μία επίθεση της οργάνωσης, αυτή της απόπειρας βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου του 2016, όταν ο μηχανισμός είχε εξουδετερωθεί, αλλά και στην έκρηξη βόμβας στην τράπεζας Eurobank στην οδό Σανταρόζα 19 Απριλίου 2017.

Πάντως, παρά τη σύνδεση που είδαν οι αρχές μεταξύ του 29χρονου και της Πόλας Ρούπα, η ίδια αρνήθηκε τη σχέση της μαζί του τονίζοντας εκείνο το διάστημα χαρακτηριστικά σε κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου πως:  

«Ο Επαναστατικός Αγώνας κατ’ επιλογή δεν συνεργάστηκε ποτέ με καμία άλλη οργάνωση. Η απόπειρα απόδρασης πολιτικών κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού που επιχείρησα τον Φεβρουάριο του 2016 και για την οποία ανέλαβα αμέσως την ευθύνη με δημόσιο κείμενο δεν αφορούσε σε κάποια ειδική σχέση ή συνεργασία με κάποιους πολιτικούς κρατούμενους ειδικά, αλλά αποφασίστηκε και εκτελέστηκε στη βάση της πολιτικής αλληλεγγύης η οποία υπερβαίνει για μένα τα πολιτικά πλαίσια της οργάνωσης που είμαι μέλος. Θα ήταν πολιτικά ανορθόδοξο να τροφοδοτώ εγώ με στοιχεία για ταυτότητες ανθρώπους για ενοικιάσεις χώρων που αφορούν την δράση οποιασδήποτε άλλης οργάνωσης πλην του Επαναστατικού Αγώνα».

Του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis