Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:30 | 02/12/2014

 

Εχασε ένα μάτι και μερικά δάκτυλα σε δύο απόπειρες κατά της ζωής του με παγιδευμένες επιστολές από ισραηλινούς πράκτορες, μακροημέρευσε όμως όσο κανείς άλλος από τους διαβόητους εγκληματίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Αλόις Μπρούνερ, γνωστός στην Ελλάδα ως «χασάπης της Θεσσαλονίκης» παρέμενε έως και πρόσφατα ο Νο 1 καταζητούμενος Ναζί, πλέον όμως θεωρείται νεκρός.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Εφρέμ Ζούροφ, επικεφαλής του ισραηλινού γραφείου του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ, το δεξί χέρι του Αντολφ Άιχμαν, αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος, θεωρείται ότι πέθανε πριν από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια στη Συρία, όπου έζησε υπό την προστασία του συριακού καθεστώτος. Το παράδοξο βέβαια θα ήταν να ζούσε ακόμα, αφού σήμερα θα ήταν 102 ετών.

brunner2-570

«Είναι κατά 99% νεκρός. Πέθανε πιθανότατα πριν από τέσσερα χρόνια στη Συρία, όπου είχε διαφύγει για να αποφύγει τη σύλληψη. Δεν μπορούμε να το αποδείξουμε με νεκροψία, ωστόσο είμαστε βέβαιοι ότι είναι έτσι», ανέφερε ο ερευνητής -«κυνηγός» ναζιστών εγκληματιών στο BBC.

Όπως υποστηρίζει, πρόσφατα είδαν τη δημοσιότητα στοιχεία για τον θάνατο και την ταφή του Μπρούνερ στη Δαμασκό από αξιόπιστο πρώην πράκτορα των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος είχε υπηρετήσει στη Μέση Ανατολή. Ο Μπρούνερ, αυστριακός αξιωματικός των SS, κρίθηκε ένοχος για τη μεταφορά 128.000 ευρωπαίων Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου. Συγκεκριμένα θεωρείται ότι έστειλε 47.000 Εβραίους από την Αυστρία, 44.000 από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, 23.500 χιλιάδες από τη Γαλλία και 14.000 από τη Σλοβακία στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι περισσότεροι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

«Ηταν ένα πραγματικό τέρας. Ενας διαβόητος, φανατικός αντισημίτης, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της γενοκτονίας των Εβραίων της Ευρώπης», είπε ο Ζούροφ και αναφέρθηκε σε συνέντευξη του εγκληματία σε γερμανικό περιοδικό το 1985, στην οποία, όταν ερωτήθηκε εάν έχει τύψεις, απάντησε ότι λυπάται που δεν δολοφόνησε περισσότερους Εβραίους.

Ντοκουμέντο από το γερμανικό περιοδικό «Bunte», στο οποίο ο Μπρούνερ είχε δηλώσει το 1985 ότι λυπάται που δεν εξόντωσε περισσότερους Εβραίους

Ντοκουμέντο από το γερμανικό περιοδικό «Bunte», στο οποίο ο Μπρούνερ είχε δηλώσει το 1985 ότι λυπάται που δεν εξόντωσε περισσότερους Εβραίους

Ο Μπρούνερ έφτασε στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 1943, ως απεσταλμένος του Άιχμαν, για να συμμετάσχει στην επιχείρηση σύλληψης κι εκτοπισμού όλων των Εβραίων της πόλης (που υπολογίζονταν περί τις 56.000). Υπολογίζεται ότι από τις 15 Μαρτίου 1943 μέχρι τις 10 Αυγούστου 1943, πάνω από 40.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στάλθηκαν στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου.

Λίγο πριν από τη λήξη του πολέμου διέφυγε από τη Γερμανία στην Αίγυπτο και το 1954 φέρεται να βρήκε άσυλο στη Συρία. Διέμεινε έκτοτε στη Δαμασκό με άλλο όνομα και απασχολήθηκε από τον Χάφεζ αλ-Ασαντ, πατέρα του σημερινού Προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ ως ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφαλείας!

Παρά τα εντάλματα και τις αμοιβές που προσφέρθηκαν για τη σύλληψή του, όχι μόνο δεν κατέστη δυνατό κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα ξένα ΜΜΕ φιλοξένησαν συνεντεύξεις του όπου εμφανιζόταν αμετανόητος για τα εγκλήματά του. Οι δύο απόπειρες της Μοσάντ για τη θανάτωση του χρονολογούνται το 1961 και το 1980, με τη δεύτερη να στοιχίζει την απώλεια του ενός ματιού του σύμφωνα με τον Ζούκοφ.

Οι έρευνες για την εξακρίβωση του θανάτου του εμποδίζονται από τον πόλεμο στη Συρία, αλλά το Κέντρο Βίζενταλ αποφάσισε πριν από μήνες να αφαιρέσει το όνομα του από τον κατάλογο των καταζητούμενων ναζί εγκληματιών πολέμου.

ΠΗΓΗ: koolnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis