Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
09:44 | 21/09/2022

Δήμος Μπακιρτζάκης

Καθ’ οδόν για Αθήνα η πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης Σταυρούλα Τζατζανά, μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ξάνθης, μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη αναφορικά με το καθεστώς αστυνόμευσης σε Αθήνα και επαρχία, με επίκεντρο τη Ροδόπη.

Διαβάστε επίσης

Δίχως αποστροφές ζήτησε από την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας άμεση ανακατανομή των αστυνομικών προς όφελος του λαού και των απλών φορολογούμενων κι όχι των VIP των Αθηνών, κατέγραψε τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες αστυνόμευσης της Ροδόπης με βασικότερη το εντεινόμενο μεταναστευτικό και εξέθεσε δημόσια τόσο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη όσο και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για μη τήρηση των δεσμεύσεών τους.

Ύστατη προσπάθεια
Η Σταυρούλα Τζατζανά ταξίδεψε στην Αθήνα, από κοινού με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ξάνθης, προκειμένου να μεταφέρει δια ζώσης στην ηγεσία της ΕΛΑΣ το πρόσφατο κείμενο διαμαρτυρίας της Ένωσης, στον απόηχο των διαρροών ότι -παρά τις υπουργικές δεσμεύσεις- η περιοχή μας δεν ενισχύεται με κανέναν αστυνομικό μέσω μεταθέσεων.

«Είναι η ύστατη προσπάθεια που κάνουμε […] περιήλθε σε μας η πληροφόρηση ότι βούληση πολιτικής και φυσικής ηγεσίας είναι φέτος στο Συμβούλιο που θα ορίσει πόσες θέσεις δίνονται κάθε χρόνο σε κάθε περιοχή, είναι να βγάλει μηδέν θέσεις» δήλωσε προλογικά.

«Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα»
Αναφορικά με τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης που επικαλείται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία για την Αθήνα, η Σταυρούλα Τζατζανά κατηγόρησε το κράτος ως αθηνοκεντρικό και κόμισε συγκεκριμένη λύση.

Αναλυτικά δήλωσε τα εξής: «Επικαλούνται ότι η Αθήνα χρειάζεται κόσμο. Σαφώς έχει προβλήματα και χρειάζεται κόσμο, αλλά είμαστε κι εμείς Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα […]. Πήραν 1500 ειδικούς φρουρούς μόνο για την Αθήνα. Πάλι δεν φτάνουν; Οι δόκιμοι μέσω πανελληνίων κάθε χρόνο τους απορροφά εξ ολοκλήρου για την πρακτική και την τοποθέτησή τους η Αθήνα […].

Είμαστε στη θέση να γνωρίζουμε πόσο μεγάλο προσωπικό αστυνομικών της Αθήνας είναι στην υπηρεσία των VIP. Ας τους μαζέψουν λοιπόν, οι VIP έχουν χρήματα, δεν θα έχουν αστυνομικούς που θα τους πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης, ας πληρώσουν ιδιωτική ασφάλεια να έχουν! Η Ελληνική Αστυνομία είναι δημόσια υπηρεσία, για το λαό, όχι για τους VIP». Σε αυτό το σημείο άφησε υπόνοιες πως οι αστυνομικοί που απασχολούνται στη φύλαξη VIP προσώπων στην Αθήνα είναι παραπάνω από 3500 και διερωτήθηκε «έχει ο κάθε Έλληνας έναν αστυνομικό έξω από το σπίτι του; Πληρωνόμαστε από τους φόρους των πολιτών κι αυτούς πρέπει να υπηρετούμε».

Την ίδια ώρα, όπως εξήγησε, τα κενά στη Ροδόπη είναι αρκετά κι οι αστυνομικοί… δεν προλαβαίνουν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους. «Ας μαζέψουν τους αστυνομικούς που έχουν να φυλάνε βουλευτές, εφοπλιστές, παράγοντες, δημοσιογράφους, συνταξιούχους εισαγγελείς. Όλοι φορολογούμενοι πολίτες είμαστε. Και μιλάω από την πλευρά του πολίτη της Ροδόπης. Και να μιλήσω κι ως αστυνομικός: γονατίσαμε! Με το δικό μας το φιλότιμο λειτουργούν, όπως λειτουργούν, οι Υπηρεσίες. Καθημερινά δέχομαι παράπονα και είναι δίκαια παράπονα: δεν βλέπουμε τροχονόμους έξω, δεν βλέπουμε ασφάλεια, δίκιο έχουν οι πολίτες. Αλλά κι εμείς τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε. Έχουμε 527 οργανικές θέσεις κι από αυτές 95 είναι ακάλυπτες, συν 45 αποσπασμένους σε άλλες Διευθύνσεις πάμε στις 130 μείον θέσεις. Πώς θα δουν οι πολίτες αστυνομία;» δήλωσε.

Πρότεινε μάλιστα να πληθύνουν άμεσα οι προσλήψεις μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων κι όχι μέσω fast track διαδικασιών εκπαίδευσης, αφήνοντας να εννοηθεί πως μέσα από τη Σχολή Δοκίμων οι νέοι αστυνομικοί εκπαιδεύονται άρτια προς όφελος του πολίτη κι όχι με ταχύρυθμες εκπαιδεύσεις.

«Έχει “πλημμυρίσει” ο Νομός από κάθε πλευρά λόγω μεταναστευτικού»

Αναλύοντας το έργο αστυνόμευσης του απασχολεί την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, εξήγησε πως οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από τους περισσότερους Νομούς της χώρας. «Έχουμε κι ένα κάρο πάρεργα στην πλάτη μας και μέχρι πρόσφατα τους ελέγχους για τον κορωνοϊό» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ως πάρεργα αυτά είναι κυρίως το μεταναστευτικό, οι φυλακές, τα δικαστήρια κι η φύλαξη συγκεκριμένων τοποθεσιών, που απαιτούν αρκετές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα μιλώντας για το μεταναστευτικό το χαρακτήρισε αυξανόμενο, κάτι που εξήγησε με στοιχεία: «Στο πρώτο οκτάμηνο του 2022 αγγίξαμε και ξεπεράσαμε τις συλλήψεις που κάναμε όλο το 2021. Το βλέπουμε όλοι μας. Έχει “πλημμυρίσει” ο Νομός από κάθε πλευρά να έρχονται παράνομοι μετανάστες. Και δεν ασχολούνται μόνο τα Συνοριακά Τμήματα με αυτό, αλλά συνδράμουν όλες οι Υπηρεσίες κι επίσης έχει και γραφειοκρατία, μεταγωγές, φυλακές, εφετείο από πίσω. Γονάτισε ο αστυνομικός της Ροδόπης».

«Όλο τα έχουν υποσχεθεί κι όλα υποσχέσεις έμειναν»

Σε αυτό το σημείο άσκησε έντονη κριτική και για την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης προς την ΑΔ Ροδόπης. «Κονδύλια για υλικοτεχνικό εξοπλισμό δεν μας στέλνουν, κόσμο δεν μας στέλνουν, περιπολικά-νεκροφόρες με 600.000 χιλιόμετρα… με τι θα κυνηγάμε το έγκλημα, με τις σφεντόνες ή με τα ποδήλατα; Όλα τα έχουν υποσχεθεί κι όλα υποσχέσεις έμειναν» τόνισε και συνέχισε: «ακόμη δεν πήραμε μερίδιο από τα νέα περιπολικά κι οι μεταγωγές γίνονται ακόμη με περιπολικά χωρίς διαχωριστικά, εδώ και δύο χρόνια μας υποσχέθηκαν κι ακόμη δεν έστειλαν».

Σε αυτό το σημείο άσκησε κριτική για  την πολιτική και τη φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, κατηγορώντας τους για ανακολουθία κατ’ ιδίαν υποσχέσεων και πράξεων. Αναλυτικά τοποθετήθηκε ως εξής: «αρχικά ζητήσαμε ραντεβού με τον υπουργό, ο οποίος όμως επικαλούμενος ότι δεν ανακατεύεται στις έκτακτες (μεταθέσεις) κι είναι θέμα αρχηγού, δήλωσε αναρμόδιος. Εγώ όμως οφείλω να πω στον κόσμο, ότι στη δια ζώσης επαφή μας, αναλύοντας τα καθήκοντά του όταν επισκέφτηκε τη Θράκη και δέχθηκε τους συνδικαλιστές, όταν αναφέρθηκα σε αυτό το πρόβλημα δεσμεύτηκε πως θα το δει και θα φροντίσει να απαλείψει τη λειψανδρία γιατί αντιλήφθηκε πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα και πόσο δύσκολη είναι η ακριτική περιοχή της Θράκης, πόσο δύσκολο και σημαντικό είναι το έργο που επιτελούμε για τη δημόσια, την κρατική και την ασφάλεια των συνόρων.

Ο αρχηγός ΕΛΑΣ γνωρίζει πολλά καλά τα προβλήματα, γιατί ήταν (αρχηγός) Βορείου Ελλάδος. Μου υποσχέθηκε ότι θα έχουμε έναν πολύ καλό αριθμό ενίσχυσης στις έκτακτες συμπληρωματικές μεταθέσεις. Τώρα όμως τα πράγματα ξαφνικά άλλαξαν;».

Τέλος, άφησε υπόνοιες πως οι διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας μέχρι στιγμής είναι ατομικές και αποσπαμαστικές κι όχι συλλογικές και δυναμικές. «Από το βήμα αυτό καλώ σύσσωμη την τοπική κοινωνία της Ροδόπης να έχει συμμετοχή μαζική και δυναμική για να ακουστούμε στην Αθήνα. Δεν μπορεί να αποφασίζει το κράτος των Αθηνών για εμάς χωρίς εμάς» σημείωσε, εξηγώντας πως εάν δεν ενισχυθεί ο Νομός με προσωπικό θα υπάρξουν κινητοποιήσεις των αστυνομικών.

Πηγή: xronos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis