Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
19:44 | 16/08/2022

Την ρητορική της έντασης που συνεχίζει να επιλέγει η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα με  αφορμή τις κινήσεις του γεωτρύπανου «Αμντουλχαμίντ Χαν» σχολίασαν στην ΕΡΤ ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος εν αποστρατεία και ο Κωνσταντίνος Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος.

Διαβάστε επίσης

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και ιδιαίτερη περίοδος στην οποία θα δούμε πολλούς ελιγμούς από την τουρκική πλευρά» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Λάβδας υπενθυμίζοντας ότι σαν σήμερα στις 16 Αυγούστου 1960 ανακηρύχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η Τουρκία θα μας απασχολήσει στο Κυπριακό, στο θέμα των γεωτρήσεων και στη προσπάθεια της να εμφανίσει ως λογικοφανείς τις απίθανες διεκδικήσεις της για τη λεγόμενη “στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου”» ανέφερε ο κ. Λάβδας.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει τις επόμενες ημέρες τις προκλήσεις χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο διάστημα για την Κύπρο.

«Το γεωτρύπανο πήγε σε ασφαλή ύδατα αρχικά γιατί ήταν η πρώτη του γεώτρηση» εκφράζοντας την άποψη ότι τις επόμενες είκοσι ημέρες θα κινηθεί στο οικόπεδο 6 ή 7, όπου υπάρχει κοίτασμα» δήλωσε ο κ. Φενέκος εξηγώντας ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή.

Όπως τόνισε ο υποναυαρχος ε.α. εκτός από τις εκλογές στην Τουρκία τον προβληματίζουν οι εξελίξεις που υπάρχουν στο  τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

«Αυτή είναι μια διάσταση που μας απασχολεί. Η Τουρκία επιχειρεί να αποκτήσει και πάλι γέφυρες με μια σειρά από δυνάμεις της περιοχής. Μια από αυτές τις περιοχές είναι και η Αίγυπτος» δήλωσε ο κ. Λάβδας κάνοντας λόγο για πολυδιάσταση προσπάθεια από την πλευρά του Ερντογάν.

Δεν πρέπει να ανεχτούμε τη λογική της Τουρκίας

Την άποψή του για τις νέες τουρκικές προκλήσεις κατέθεσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και ο Φραγκούλης Φράγκος, στρατηγός ε.α. και επίτημος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού επισημαίνοντας ότι έχουμε υπερπτήσεις άνωθεν των νήσων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η λογική της Τουρκία, αλλά δεν πρέπει να την ανεχτούμε.

Αναφερόμενος στις έρευνες τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» και στην πιθανή εύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή πετρελαίου εκτίμησε ότι σε αυτό το ενδεχόμενο το Ερντογάν θα ανεβάσει τα χαμηλά ποσοστά τους ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Πηγή: ertnews.gr

 

Policenet.gr © | 2022 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis