Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:41 | 04/12/2014

 

Έξαλλος με τις χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης,Χαράλαμπου Αθανασίου, είναι ο πατέρας του απεργού πείνας, Νίκου Ρωμανού.

Ερμηνεύοντας τα λόγια του υπουργού αλλά και τη... λύση που προωθεί στο αίτημα του νεαρού κρατούμενου για εκπαιδευτικές άδειες, ο Γιώργος Ρωμανός, είναι κατηγορηματικός:

«Δεν τους νοιάζει που ο Νίκος πεθαίνει... Αυτό που πρότεινε για σπουδές με αλληλογραφία και εξ αποστάσεως δεν υπάρχει στην ουσία».

Όταν δε τον ρωτήσαμε αν τελικά συναντήθηκε ή πρόκειται να συναντηθεί με τον κύριο Αθανασίου, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι αναζητεί τηλεφωνικά τους γονείς του απεργού πείνας αλλά δεν τους βρίσκει, ο κος Ρωμανός ήταν κατηγορηματικός:

«Πρόκειται για προφάσεις... του είχα αφήσει ένα τηλέφωνο, της αδερφής μου, γιατί όπως ήμουν ούτε καν θυμόμουν το νούμερο μου... δεν μας έψαξε ποτέ... αν ήθελε πράγματι να μας πει κάτι πολύ εύκολα μπορούσε να μας βρει... Εγώ να ξέρετε δεν θα τον παρακαλἐσω. Δεν θα πάω γονατιστός, στα τέσσερα, για να βγούμε μαζί φωτογραφία στο υπουργείο του, για να τον παρακαλέσω».

Ανυποχώρητος στη στάση του είναι και ο νεαρός Ρωμανός, που ευθύς μόλις ενημερώθηκε χθες για την απόρριψη του αιτήματος του από το δικαστικό συμβούλιο κι έχοντας ακούσει και τα περί σπουδών με τηλεδιάσκεψη προανήγγειλε μέσω επιστολής του «αγώνα ως τη νίκη ή αγώνα ως το θάνατο».


«Με την ίδια ακριβώς λογική», κατά την γνώμη του 21χρονου Ρωμανού, «σε λίγο καιρό τα επισκεπτήρια με τις οικογένειές μας θα γίνονται μέσα από οθόνες για λόγους ασφαλείας όπως και τα δικαστήρια μας. Η τεχνολογία στην υπηρεσία του σωφρονισμού και της δικαιοσύνης. Ανθρώπινη πρόοδος ή εκφασισμός… η ιστορία θα κρίνει».Ερμηνεύοντας μάλιστα κι αυτός απ΄την πλευρά του την πρόθεση του υπουργείου έκανε λόγο για  πρόταση «ανυπόστατη», που «ανοίγει και τον δρόμο στα συμβούλια των φυλακών να τις καταργήσουν εντελώς, αφού είναι γνωστή η ευθυνοφοβία τους και η λύση της τηλεδιάσκεψης θα ισχύσει για όλους τους κρατούμενους».

Απ΄ την άλλη ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και η επίδειξη τυπολατρίας των τελευταίων ημερών, από πλευράς των αρμοδίων οργάνων, σε ότι αφορά την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, τη στιγμή μάλιστα που το διακύβευμα είναι η ίδια η ζωή του απεργού πείνας.

Πολιτικοί που φέρνουν και περνάνε στη Βουλή με το... τσουβάλι τις εκπρόθεσμες τροπολογίες, εμφανίζονται τώρα ανένδοτοι στο ν’ ανοίξουν ένα παράθυρο διαφυγής από μια αδιέξοδη κατάσταση, που μάλιστα είναι σφόδρα ενδεχόμενο να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερους τριγμούς σε περίπτωση που ο Νίκος Ρωμανός υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη υγείας ή στην απευκταία περίπτωση που χάσει και την ίδια του τη ζωή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μάλιστα, χθες κραυγάζοντας στην κυριολεξία υπέρ της τήρησης του γράμματος του νόμου και θέλοντας να απαντήσει και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να επικαλεστεί ακόμα και τον... Θεό .

«Τι ζητούν από τους δικαστές;» - είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο υπουργός – «Να παραβιάσουν το νόμο, ή από την πολιτεία να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης; Και ο Θεός να κατέβαινε δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάσει το ισχύον καθεστώς

Το δια ταύτα όμως όλων των τελευταίων εξελίξεων, είναι ότι ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει την απεργία πείνας.


Όσο για τους πολιτικούς που έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι και θα μπορούσαν να δώσουν μια λύση πριν συμβούν τα χειρότερα, πολλά θα μπορούσε να γράψει κανείς....Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μια σκέψη να επαναλάβει ο νεαρός κρατούμενος την αίτησή του προς το Συμβούλιο των φυλακών, ώστε να ζητηθεί εκ νέου η γνωμοδότηση του ειδικού ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει τη συναίνεση του. Αυτή άλλωστε η άρνηση είναι η καθοριστική στην υπόθεση αφού είναι δεσμευτική για τα μέλη του Συμβουλίου τα οποία την επικαλούνται χωρίς να μπορούν να εξετάσουν το αίτημα του κρατούμενου επί της ουσίας.

Το ΤheTOC μίλησε με αρκετούς νομικούς σχετικά με την άποψη τους για το θέμα... Η συντριπτική πλειοψηφία είναι αντίθετη στους χειρισμούς που έχουν γίνει...

Συνταρακτική όμως, που μπορεί να γραφτεί κι αντί άλλης κριτικής για το πώς η πολιτική ηγεσία αν θέλει μπορεί να δώσει ανθρώπινες λύσεις, είναι η ιστορία που μας θύμισε ένας παλιός ποινικολόγος, ο Τ.Σ.

«Θυμάμαι», μας είπε... «πάνε τριάντα χρόνια από τότε... ένας νεαρός αντιεξουσιαστής ο Φώτης Δ. έκανε στον Κορυδαλλό απεργία πείναςδηλώνοντας πολιτικός κρατούμενος, όπως σήμερα ο Ρωμανός. Η ζωή του κινδύνευε... έρχεται μια επιτροπή στο υπουργείο να επιδώσει ψήφισμα. Ο 4ος όροφος γεμίζει αστυνομία. Η κατάσταση πάει να ξεφύγει. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Αλ. Μαγκάκης, με καλεί ανήσυχος στο γραφείο του ‘Ποιός τους κάλεσε’ , με ρωτάει. ‘Δεν γνωρίζω’, απαντώ. Παίρνει τηλέφωνο τον υπουργό Σκουλαρίκη και του λέει ‘μάζεψε τους, εγώ δεν έχω ανάγκη προστασίας’. Ο όροφος αδειάζει... τηλεφωνεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κων/νο Καραμανλή. Συμφωνεί να υπογράψει χάρη (σ.σ. δεν την ήθελε ο κρατούμενος)... Συγκαλείται άμεσα το συμβούλιο χαρίτων με πρόεδρο τον Γ. Ασημακὀπουλο και ο Μαγκάκης υπογράφει χάρη. Το υπουργικό αυτοκίνητο περιμένει από κάτω να πάει το έγγραφο στο προεδρικό μέγαρο και ο Καραμανλής υπογράφει. Την άλλη μέρα ο Φώτης είναι ελεύθερος. Άλλες εποχές...αργότερα έμαθα ότι ο Καραμανλής είχε πει στον Μαγκάκη ‘Όσο είμαι εγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πεθάνει άνθρωπος από απεργία πείνας’». 

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis