Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
χιμπατζης Αττικό πάρκο
21:30 | 25/06/2022

Ένας alpha male χιμπατζής το έσκασε από το το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο σήμερα το πρωί και αφού δεν κατάφεραν να πιάσουν το ζώο, τελικά το θανάτωσαν. Την είδηση για τη θανάτωση του ζώου δημοσίευσε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με stories στο Instagram. Σύμφωνα με περαιτέρω πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha, o εν λόγω χιμπατζής ήταν ο μεγαλύτερος από τους 9 χιμπατζήδες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ηλικίας 27 ετών (και ύψους περίπου 1,60 μέτρα).

Ο χιμπατζής, κατάφερε να περάσει πάνω από τα ψηλά ηλεκτροφόρα σύρματα και την τάφρο με το νερό που υπάρχει περιμετρικά και βγήκε εκτός του πάρκου. Αμεσα σήμανε συναγερμός με το προσωπικό του πάρκου να βγαίνει αμέσως εκτός για να μπορέσει να τον πιάσει. Μάρτυρας που ήταν μπροστά στην απόδραση του χιμπατζή περιέγραψε ότι μόλις έφθασαν στο πάρκινγκ του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου το πρωί με το παιδί του και την σύζυγό του, καθώς βγήκε έξω είδε τον χιμπατζή σκαρφαλωμένο σε μια κολώνα ύψους τριών μέτρων. Αμέσως φοβήθηκε και μπήκε μέσα στο αυτοκίνητο.

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με την περιγραφή του από τα μεγάφωνα δινόταν η οδηγία όλοι στο πάρκινγκ να μπουν και να κάτσουν μέσα στα αυτοκίνητά τους. Ο αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι τουλάχιστον 20 άτομα από το προσωπικό του πάρκου βγήκε έξω σε μια προσπάθεια να τον πιάσουν. Οπως είπε υπήρχε κάποιος, μάλιστα, που κρατούσε πυροσβεστήρα.

Οπως εξήγησε αμέσως ο υπεύθυνος του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουάρ ο πυροσβεστήρας δεν περιλαμβάνεται στο «πρωτόκολλο» αλλά ήταν προφανώς μια προσπάθεια για να φοβίσουν το ζώο και να μπορέσουν να το πιάσουν.

Τελικά ελήφθη η απόφαση από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο να θανατώσουν τον χιμπατζή με τον Ζαν Ζακ Λεσουάρ αλλά και το ίδιο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο να εξηγούν στην ανακοίνωσή τους ότι δεν μπορούσαν να του κάνουν αναισθητική ένεση, καθώς λόγω του όγκου του θα χρειαζόταν 15 λεπτά για να τον πιάσει, με το χρόνο να κρίνεται ως απαγορευτικός...

Η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για τη θανάτωση του χιμπατζή

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή.

Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα.

Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.

Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».

Υπενθυμίζεται πως παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί τον Δεκέμβριο του 2018, όταν τότε δύο τζάγκουαρ είχαν περάσει τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας και να θανατωθούν.

Πηγή: iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2022 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis