Get the Flash Player to see this rotator.

Για την αδικία του αποκλεισμού από τις κατατακτήριες των αποφοίτων των Σχολών Αστυφυλάκων

http://skaythess.gr
Τετάρτη, 06 Νοέμβριος 2013

-Γράφει ο  O Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ,

ΣΕ ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ; ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΣΧΟΛΩΝ;

Ήδη από τις αρχές της ίδρυσης της Ανώτερης Σχολής Αστυφυλάκων Υπερδιετούς Κύκλου Σπουδών, το έτος 1995, διάρκειας σπουδών 5 εξαμήνων , με εισαγωγή μέσω ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ, φάνηκε η μεγάλη αλλαγή στην Ελληνική Αστυνομία.

Οι βάσεις εισαγωγής στη Σχολή Αστυφυλάκων ανέβαιναν κάθε έτος, λόγω πολλών παραμέτρων, και έτσι έφτασε η Σχολή Αστυφυλάκων να έχει υψηλότερη βάση από πολλά Τμήματα ΤΕΙ, ΑΕΙ, ακόμα και από μερικές από τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, αλλά και από κάποια Τμήματα των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Δυστυχώς, όμως, οι προοπτικές βαθμολογικής εξέλιξης των αποφοίτων από τη Σχολή Αστυφυλάκων, δεν έχουν καθόλου σχέση με την αντίστοιχη ισχύουσα νομοθεσία που ισχύει για τους απόφοιτους από τις αντίστοιχες Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΣΜΥ, ΣΜΥΝ, ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ) των Ενόπλων Δυνάμεων, Διετούς Φοίτησης (όχι Υπερδιετούς όπως στη Σχολή Αστυφυλάκων) διάρκειας 4 εξαμήνων. Συγκεκριμένα, χωρίς καμία περαιτέρω προαγωγική εξέταση οι Υπαξιωματικοί φτάνουν μέχρι το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη (Αστυνομικού Υποδιευθυντή) και οι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατης Σχολής μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη.

Ενώ από τη μία, οι Αστυφύλακες ανακριτικοί υπάλληλοι θεωρητικά και πρακτικά εκτελούν κάθε φύσεως διοικητικό - υπηρεσιακό και ανακριτικό καθήκον, πλην του δικαιώματος διενέργειας διοικητικών εξετάσεων (ΕΔΕ και ΠΔΕ), όπως σκοπιά, περιπολικό, γραμματεία σε Υπηρεσία επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος ή Υποδιεύθυνσης, αξιώματικού υπηρεσίας ενεργώντας προανάκριση ακόμα και για σοβαρά κακουργήματα, από την άλλη, δυστυχώς, φτάνουν μέχρι το βαθμό  εν ενεργεία του Ανθυπαστυνόμου (στα 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας σύμφωνα με το Ν. 3686/2008), σε αντίθεση με τους Υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι έχουν λάβει την ίδια μόρφωση σε επίπεδο Παιδείας (Ανώτερη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση).

Έτσι, και ενώ τα 3 Μνημόνια έχουν κυριολεκτικά ισοπεδώσει τους μισθούς των ένστολων πολιτών, ενώ τα μόνα στοιχεία που έχουν απομείνει στον εργαζόμενο Αστυνομικο είναι το ΦΙΛΟΤΙΜΟ και ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ, ξαφνικά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με το Ν. 4186/2013 καταργεί το δικαίωμα περαιτέρω μόρφωσης σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΣΧΟΛΩΝ, αφού τροποποιεί τη διάταξη του Ν. 3404/2005, με τρόπο πολύ παράξενο.

Δηλαδή όλοι οι απόφοιτοι της Σχολής Αστυφυλάκων (περίπου 25.0000) και οι απόφοιτοι των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (περίπου οι μισοί Στρατιωτικοί, σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, πρέπει να είναι πάνω απο 50.000) χάνουν το δικαίωμα για την εισαγωγή τους σε κάποια Ανώτατη Σχολή – Πανεπιστήμιο ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 2916/2001. Επίσης, όλοι οι απόφοιτοι από τις υπόλοιπες Ανώτερες Σχολές, όπως: Ανώτερες Σχολές Χορού και Δραματικής Τέχνης, Ανώτερες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού, Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές (εκτός από αυτές που έγιναν Ανώτατες), Ανωτέρα Σχολή Αδερφών Νοσοκόμων και Επισκεπτριών Ε.Ε.Σ. και  Π.Ι.Κ.Π.Α., Ανωτέρας Σχολής Φυσιοθεραπείας, Ανωτέρων Σχολών Κοινωνική Εργασίας (Ι.Α.Κ.Ε.),Ανωτέρας Σχολής Κοινωνικής Εργασίας Διακονισσών της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, Ανωτέρας Σχολής Κοινωνικής Εργασίας της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών, Ανωτέρας Σχολής Μαιών Μαιευτηρίων «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ», Ανωτέρων Σχολών Αδελφών Νοσοκόμων Νοσοκομείων, Ανωτέρας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου, πτυχιούχοι Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος κτλ, δηλαδή πολλές χιλιάδες πτυχιούχοι ΣΧΟΛΩΝ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ, χωρίς να μπορούμε να εξηγήσουμε τους λόγους.

Συγκεκριμένα α) ήδη οι φοιτητικές άδειες μειώθηκαν σε 10 ημέρες ανά έτος και β) σύμφωνα με το άρθρο 80 παρ. 19 του Ν. 4009/2011 οι φοιτητές που φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου δεν δικαιούνται δωρεάν συγγράματα και πάσο. Από την άλλη το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει τη δωρεάν παιδεία και κατοχυρώνει την Ανώτερη Εκπαίδευση, που όπως αποδεικνύεται οι απόφοιτοι των Ανωτέρων Σχολών έχουν λάβει επαγγελματική ειδική εκπαίδευση, που τις περισσότερες φορές έχουν ήδη σπουδαία επαγγελματική δραστηριότητα και εφόσον επιθυμούν να σπουδάσουν, τις περισσότερες φορές, το κάνουν μόνο και μόνο για προσωπική τους ανάγκη, λόγω ενδιαφέροντος αναβάθμισης του πνευματικού και ηθικού επιπέδου κτλ.  Εξάλλου, οι ένστολοι αμοίβονται με ειδικό μισθολόγιο και δεν πρόκειται να λάβουν κανένα έξτρα επίδομα εάν πάρουν επιπλέον πτυχίο από κάποιο Πανεπιστήμιο.

Εύκολα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι σίγουρα δεν εξυπηρετείται το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ από αυτήν την αλλαγή που νομοθέτησε το αρμόδιο Υπουργείο. Επίσης, σίγουρα μία χώρα θα είναι πολύ καλύτερο να έχει, σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, άσχετα εάν δεν απασχολούνται στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης που φοίτησαν, αφού το πνευματικό επίπεδο είναι αυτό που καθορίζει την ποιότητα του εργαζομένου, ειδικά στον ευαίσθητο δημόσιο τομέα.

Η πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, στην οποία έχω την τιμή να κατέχω τη θέση του Γενικού Γραμματέα, έθεσε το σοβαρό αυτό πρόβλημα στην κοινή γνώμη, στο αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην Πολιτική και Φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και σε διάφορα άλλα θεσμικά όργανα και ήδη έγιναν αρκετές ερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή. Όπως μάθαμε έχει προκληθεί μεγάλο ενδιαφέρον στο σύνολο των συναδέλφων και των αρμόδιων αρχών και σίγουρα, σε λίγες ημέρες, θα έχουμε, ελπίζω, θετικές εξελίξεις.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στις κατατακτήριες εξετάσεις άρχισε από την 1/11/2013 και τελείωνει την 15/11/2013. Προτεινουμε να παραταθεί η προθεσμία, καθώς εξάλλου δεν έχει εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση που ορίζει ο νέος νόμος (αφού η παλιά του έτους 2005 δεν ισχύει τώρα), να παραμείνει η διάταξη ότι μόνο με κατατακτήριες εξετάσεις σε τρία (3) μαθήματα θα γίνεται η κατάταξη πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ανωτάτων και Ανωτέρων Σχολών και το βασικό να τροποποιηθεί εκ νέου το άρθρο 15 του Ν. 3404/2005 ώστε να αναφέρει ότι «…κάτοχοι πτυχίων ανωτέρων σχολών, υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών, κατατάσσονται σε κάθε τμήμα Πανεπιστημίου σε ξεχωριστό αυτοτελές ποσοστό 5% επί του συνολικού αριθμού των εισακτέων«. Δηλαδή με εξετάσεις να μπορούν, όλοι ανεξαιρέτως οι πτυχιούχοι Ανωτέρων Σχολών Υπερδιετούς και Διετούς Κύκλου Σπουδών, να κατατάσσονται σε ξεχωριστά ποσοστά σε όλα τα Πανεπιστήμια, που όπως είπαμε σύμφωνα με το νόμο, περιλαμβάνονται όλα τα Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ.

http://skaythess.gr

Login

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Νομοθεσία - Νέες Καταχωρήσεις

Whos Online

Έχουμε 681 επισκέπτες σε σύνδεση

Δημοφιλή ημέρας

RSS 2.0
ATOM 0.3

Πρόσφατες αναρτήσεις στο Forum

Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της
προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή της , Σύμβασης Χρήσης
την οποία παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.