Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
 Drone
23:44 | 06/02/2024

Υπογράφηκαν σήμερα στη γαλλική πρεσβεία δύο συμφωνίες μεταξύ της γαλλικής MBDA, «ηγέτιδας στον τομέα της άμυνας» και δύο ελληνικών εταιρειών, «της Miltech που δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρονικών και την ALTUS που δραστηριοποιείται στα Drone».

Με τις συμφωνίες αυτές, όπως ανέφερε η πρέσβης της Γαλλίας Λοράνς Αουέρ, προωθείται η βιομηχανική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, δημιουργείται εξαγωγική δυναμική και θέσεις εργασίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και διευκολύνεται η διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης

«Οι τρεις αυτές εταιρείες που εκπροσωπούν ό,τι καλύτερο στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, αποτελούν σύμβολο της συνεργασίας ελληνικών και γαλλικών εταιρειών, κάτι που ανταποκρίνεται στους στόχους της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, όπως υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», τόνισε η κυρία Αουέρ, λίγο πριν την υπογραφή των συμφωνιών.

Η εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας εξήρε τον ρόλο του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «το οποίο δημιούργησε το κατάλληλο πλαίσιο για να γίνουν αυτές οι συνεργασίες, είτε σε βιομηχανικό είτε σε επιστημονικό επίπεδο».

Αυτό που δημιουργείται, προσέθεσε, είναι ένα δίκτυο που συμπεριλαμβάνει και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και «χάρη στη σημερινή συνεργασία με την MBDA, οι εταιρείες θα εξάγουν εκτός Ελλάδος, που δεν θα είχαν την ευκαιρία να το πράξουν υπό άλλες συνθήκες».

Αυτές οι δύο συμφωνίες αποδεικνύουν ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας έχουν διάρκεια και στόχο μια ασφαλή, κυρίαρχη Ευρώπη, την Ευρώπη της άμυνας.

Κλείνοντας, η πρέσβης είπε ότι η σημερινή υπογραφή «είναι ένα πραγματικό σύμβολο προς όφελος της διαλειτουργικότητας των ενόπλων δυνάμεων της κάθε χώρας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η MBDA, η γαλλική εταιρεία υπέγραψε «δύο συμφωνίες συνεργασίας για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα». Οι δύο αυτές συμφωνίες εντάσσονται στην πρωτοβουλία "R&D Booster" της MBDA, η οποία αποσκοπεί στην ανάπτυξη μακροχρόνιας συνεργασίας στην Ευρώπη και αποτελεί μέρος της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας που υπεγράφη το 2021.

Η MBDA θα συνεργαστεί με τις εταιρείες της ελληνικής βιομηχανίας, MILTECH και ALTUS, σε έργα ανάπτυξης συστημάτων βασισμένων στον πύραυλο AKERON MP.

«Η υπογραφή αυτών των δύο νέων συμφωνιών συνεργασίας ενισχύει περαιτέρω την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, με περισσότερα από 50 χρόνια υποστήριξης προς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις», δήλωσε κατά την τελετή τής υπογραφής ο διευθύνων σύμβουλος της MBDA Ερίκ Μπερανζέ. Αποτελεί, επίσης, προσέθεσε, «μια ακόμη επιτυχία για τη στρατηγική εταιρική σχέση που υπογράφηκε με την Ελλάδα και αποδεικνύει την ικανότητα της MBDA να ενισχύσει περαιτέρω τη βιομηχανική συνεργασία της στην Ευρώπη, ιδίως για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων δραστηριοτήτων, μια έννοια που βρίσκεται στην καρδιά του DNA μας».

Τα εν λόγω αναπτυξιακά έργα συμπληρώνουν τις υφιστάμενες πρωτοβουλίες συνεργασίας στους τομείς της παραγωγής, των υπηρεσιών και της Έρευνας και Ανάπτυξης. Όλα αυτά τα έργα και οι συμβάσεις, κατέληξε, αποσκοπούν στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της MBDA και της ελληνικής Defence Technological and Industrial Base (DITB).

Νίνα Μελισόβα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis