Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
22:44 | 11/04/2024

Την οικονομία της επόμενης ημέρας (next economy), στην οποία δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιοι θα ηγηθούν και ποιοι θα παραμείνουν στη λίστα με τις πιο ισχυρές εταιρείες, διαμορφώνει σταδιακά η Τεχνητή Νοημοσύνη, δημιουργώντας νέα δεδομένα σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και δίνοντας νέες δυνατότητες στα λιγότερο ισχυρά ή μικρότερα κράτη του πλανήτη. 

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν -μεταξύ άλλων- σε πάνελ του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με θέμα τη μετασχηματιστική ισχύ της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), στο οποίο υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη ύπαρξης ρυθμιστικού πλαισίου για τον διαμοιρασμό της αξίας που δημιουργούν τα μοντέλα ΤΝ, αλλά και για την εποχή που αυτά θα μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, πλέον ως ΑΙ agents (σ.σ. πράκτορες ΤΝ, δηλαδή μια αυτόνομη οντότητα που εστιάζει τη δραστηριότητά της στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων) .

Διαβάστε επίσης

«Η ΤΝ εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα και νομίζω πως είναι πλέον ασφαλές να μιλάμε για τη Next Economy, οι ηγέτες της οποίας δεν έχουν ακόμα καθοριστεί (...) Θα έχουμε μια μεγάλη αλλαγή ως προς το ποιοι θα βρίσκονται στις κατατάξεις με τις επιχειρήσεις μεγαλύτερης αξίας. Αυτή την περίοδο, επενδυτές και ιδρυτές μπορούν να βάλουν πολύ τολμηρά στοιχήματα για το ποιοι θα είναι οι επόμενοι ηγέτες της οικονομίας» υπογράμμισε η Irina Obushtarova (Ιρίνα Ομπουστάροβα), συνιδρύτρια και CEO της εταιρείας «The Recursive» με έδρα τη Βουλγαρία. 

Κατά την ίδια, στο σκηνικό αυτό, διαμορφώνεται μια ευκαιρία, που κράτη όπως αυτά της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα πρέπει να αξιοποιήσουν. Κι αυτό διότι η ΤΝ έχει μια εξισορροπητική επίδραση μεταξύ των οικονομιών: μικρότερες χώρες, που συχνά πάσχουν και από έλλειψη ανθρώπινου ταλέντου, μπορούν να την αξιοποιήσουν για την ανάπτυξή τους. «Αν πάρουμε πραγματικά τις σωστές αποφάσεις, κάνουμε τις σωστές επενδύσεις και δώσουμε κίνητρα για την ΤΝ, την καινοτομία και την έρευνα, τότε μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις μεγάλες χώρες. Βέβαια, εδώ θα χρειαστούμε πιθανώς και τη βούληση των πολιτικών ηγετών» κατέληξε η κα Ομπουστάροβα.


Ο αλφαβητισμός για την ΤΝ να εξαπλωθεί σε όλον τον πληθυσμό

«Ένα καλό πράγμα σχετικά με την Gen AI (δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη) είναι ότι συναρπάζει τους ανθρώπους τόσο πολύ, που πλέον όλοι μιλάμε για την ΤΝ. Αυτό είναι ένα καλό υπόβαθρο για να αποδεχτούμε την επερχόμενη αλλαγή και όλοι πρέπει να βάλουμε τα στοιχήματά μας, για να υιοθετήσουμε αυτή την τεχνολογία»: με τη φράση αυτή, ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, συνόψισε σε λίγες λέξεις την ανάγκη εξοικείωσης των πολιτών με την επερχόμενη αλλαγή λόγω της ΤΝ, η πιο πρόσφατη επανάσταση στην οποία λαμβάνει χώρα τα τελευταία 15 χρόνια περίπου, «ξεκλειδώνοντας» αυτό που αποκαλείται data modalities (σ.σ. τη δυνατότητα συλλογής και ανάλυσης διαφορετικών μορφών και τύπων δεδομένων). 

Η δυνατότητα αυτή, εξήγησε, μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοούμε πληροφορία που πριν δεν ήταν προσβάσιμη και να εξορύσσουμε αξία από τα δεδομένα, η οποία δεν μπορούσε να εξορυχθεί μέχρι πρότινος. «Έχουμε μια πραγματική ευκαιρία εδώ. Έχουμε πια τα εργαλεία για να ξεκλειδώσουμε το νόημα και την αξία αυτών των δεδομένων, που δημιουργήθηκαν από όλους μας, από το αποτύπωμα που αφήνουμε στο Διαδίκτυο. Νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να αποκομίσουμε τα οφέλη αυτής της προόδου» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «στο τέλος της ημέρας, πρέπει να βρεθεί το πλαίσιο για το πώς θα διαμοιραστούμε αυτή την αξία». Επιπλέον, θα πρέπει να αναπτυχθεί το ανθρώπινο ταλέντο που θα χρησιμοποιεί αυτά τα εργαλεία και ο αλφαβητισμός γύρω από την ΤΝ να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πληθυσμό, καθώς ο τρόπος διακυβέρνησης της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασιστεί από όλους μας.

Πρόσθεσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά σύνορα και όρια προς εξερεύνηση ως προς την ΤΝ. Ένα σημαντικό τέτοιο όριο είναι και η εξέλιξη της ΤΝ, στον βαθμό που θα αναπτυχθούν προηγμένοι AI Agents (σ.σ. πράκτορες ΤΝ), που θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με τους ανθρώπους. «Καθώς χρησιμοποιούμε μοντέλα ΤΝ όλο και περισσότερο στη ζωή μας, στις κοινωνίες και τις οικονομίες μας, αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι ότι αυτά τα μοντέλα θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με τους ανθρώπoυς σε ένα περίπλοκο οικοσύστημα. Επομένως, δεν θα είναι απλά μοντέλα προβλεπτικής ΤΝ, στα οποία δίδεται ένα input (σ.σ. εισερχόμενα δεδομένα) και διεκπεραιώνουν μια εργασία, αλλά θα γίνουν agents. Και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τον αντίκτυπο του τι συμβαίνει όταν δύο ή περισσότεροι AI agents συνυπάρχουν, λαμβάνουν αποφάσεις και αναλαμβάνουν δράσεις. Αυτή την τεχνολογία δεν την έχουμε ακόμα, δεν είμαστε προετοιμασμένοι για ένα μέλλον όπου οι AI agents αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Έτσι, αυτό είναι το μέλλον που σίγουρα πρέπει να οικοδομήσουμε, πριν αναπτύξουμε σε τεράστιο βαθμό αυτή την τεχνολογία. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, τόσο όσον αφορά την παροχή ρυθμιστικών πλαισίων για το πώς θα αναπτυχθούν αυτά τα πράγματα, όσο και την οικοδόμηση της αναγκαίας επιστήμης» συμπλήρωσε.


 

Ό,τι γινόταν σε μήνες ή χρόνια, συμβαίνει τώρα ...αυθημερόν

Στη μετασχηματιστική επίδραση της ΤΝ στον χώρο -μεταξύ άλλων- της χαρτογράφησης των αναγκών εκπαίδευσης των εργαζομένων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Νikhil Arora (Νιχιλ Αρόρα), διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Epignosis. Οπως είπε, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβλέπει ότι το 50% των εργαζομένων παγκοσμίως θα πρέπει να επανεκπαιδευτεί μέχρι το 2025. Η ΤΝ θα μπορούσε να βοηθήσει στο να γίνουν άμεσα ορατές οι ανάγκες σε δεξιότητες. «Σκεφτείτε ότι είσαστε μια εταιρεία (...) Με τη δύναμη της ΤΝ, με το κλικ ενός κουμπιού, θα μπορείτε να δείτε ποιες δεξιότητες χρειάζεστε, ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση αυτών των δεξιοτήτων εντός του οργανισμού σας εσωτερικά, τι χρειάζεστε εξωτερικά, πόσο γρήγορα θα μπορέσετε να εκπαιδεύσετε τους εργαζόμενους και πόσο θα σας κοστίσει. Παλιά, το να κάνετε κάτι τέτοιο έπαιρνε μήνες ή και χρόνια. Τώρα, μέσα σε μία ημέρα μπορείτε να το κάνετε σωστά» σημείωσε. 

Τι πρέπει να πράξουν οι επιχειρήσεις για να επιβιβαστούν στο τρένο αυτού του μέλλοντος; «Λέμε (στους πελάτες μας) ότι  δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πραγματα, γιατί δεν θα ξεκαθαρίσουν κάποια στιγμή σύντομα και, άρα, μπορεί να αποτύχουν χωρίς καν να προσπαθήσουν» εξήγησε ο Ηλίας Βυζάς, επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος και Τεχνολογικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Πρόσθεσε ότι μπορεί μεν η ΤΝ να υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά η δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη είναι κάτι καινούργιο, που έρχεται να δημιουργήσει νέα πράγματα και να βελτιώσει ήδη υφιστάμενα. 

 

Δημιουργώντας μαζί με την ΤΝ. Οι άνθρωποι προτιμούν την ...ανθρώπινη μουσική

«Συν-δημιουργικά» με τους ανθρώπους αναμένεται να λειτουργήσουν τα εργαλεία της ΤΝ, σύμφωνα με τον CEO της Οrfium, Μιχάλη Πετυχάκη. «Εργαλεία όπως αυτά είναι εκεί για να βοηθούν τους ανθρώπους και να συνεργάζονται μαζί τους (...) Χρησιμοποιούμε αυτού του είδους τα εργαλεία σε καθημερινή βάση σε συνεργασία με ανθρώπους και βλέπουμε πώς η δημιουργικότητα "σπινθηροβολεί" και πώς νέοι τρόποι συνεργασίας ξαφνικά ...συμβαίνουν. Βλέπουμε και μετράμε τι συμβαίνει σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε όλες τις πλατφόρμες όπου μπορούμε να ακούσουμε μουσική: παρόλο που υπάρχουν τόνοι νέας μουσικής που παράγονται από την ΤΝ, κατά 99,99% η μουσική που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι είναι ανθρώπινη δημιουργία. Και το μεγαλύτερο μέρος της, πάνω από το 90%, δημιουργήθηκε πριν από μια δεκαετία ή και περισσότερο. Οπότε έτσι βλέπουμε τη βιομηχανία να εξελίσσεται» σημείωσε και πρόσθεσε πως η αλγοριθμική δημιουργικότητα μπορεί να είναι ευφάνταστη και ενδιαφέρουσα, αλλά εξακολουθεί να της λείπει το συναίσθημα.

Τις δυνατότητες που προσφέρει η ΤΝ στους ανθρώπους, ώστε μεταξύ άλλων να αυξήσουν την αποταμίευση και να διαχειρίζονται καλύτερα τα έσοδα και τα έξοδά τους, περιέγραψε από την πλευρά του ο Βίκτωρ Τροκκούδης, διευθύνων σύμβουλος της Plum Fintech, UK. Πρόσθεσε δε, ότι χάρη στα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (LLMs) είναι πλέον δυνατή η διεπαφή συνομιλίας με τον χρήστη, ενώ γίνεται εφικτή η χαρτογράφηση των προθέσεων και των (οικονομικών) στόχων του, ώστε να καθοδηγηθεί σωστά για να τους πετύχει. «Πιστεύω ότι κανείς δεν θα έχει πλέον τη δικαιολογία ότι δεν ξέρει τι να κάνει με τα χρήματά του» είπε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε τη δημιουργία νέου chatbot, που θα δίδει αυξημένες δυνατότητες._

Αλεξάνδρα Γούτα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis