Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
17:19 | 13/03/2024

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει κατά 5,43 δισεκατομμύρια ευρώ τις δαπάνες για την άμυνα στη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών επενδύοντας στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας και στην επιπλέον υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Η κυβέρνηση προβλέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες συνολικά κατά 40,5 δισ. κορώνες ανάμεσα στο 2024 και το 2028», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε επίσης

«Ο συνολικός προϋπολογισμός για την άμυνα, περιλαμβανομένης της βοήθειας στην Ουκρανία, θα αντιστοιχεί φέτος και το 2025 στο 2,4% του ΑΕΠ της Δανίας», διευκρίνισε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν σε συνέντευξη Τύπου.

Το ΝΑΤΟ έχει θέσει ως στόχο για τα μέλη του οι αμυντικές δαπάνες να ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ τους,

«Δεν επανεξοπλιζόμαστε στη Δανία επειδή θέλουμε πόλεμο, καταστροφή ή οδύνη. Επανεξοπλιζόμαστε τώρα ακριβώς για να αποφύγουμε τον πόλεμο σε έναν κόσμο όπου η παγκόσμια τάξη δοκιμάζεται», είπε η πρωθυπουργός.

Τα χρήματα προστίθενται στα 155 δισ. κορώνες που η Δανία δεσμεύθηκε πέρυσι να επενδύσει στην άμυνα τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ιδρυτικό μέλος της Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, η Δανία είχε περιορίσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στις αρχές των χρόνων του 1990 και έχει παραδεχθεί μεγάλες ελλείψεις στην ικανότητά της να υπερασπιστεί το έδαφός της.

Η Δανία πρόκειται επίσης να επιμηκύνει τη στρατιωτική θητεία, η οποία θα αυξηθεί από τέσσερις σε έντεκα μήνες και στο εξής θα περιλαμβάνει τις γυναίκες.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis