Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Ευρωπαϊκη Ένωση
17:00 | 24/04/2024

«Tα εθνικά νομικά πλαίσια πρέπει να εξασφαλίζουν την προστασία και τη βιώσιμη χρήση της παράκτιας ζώνης, η οποία δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 100 μέτρων» απαντά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους στον Πέτρο Κόκκαλη, ευρωβουλευτή των Πρασίνων και γραμματέα του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ, σε ερώτησή του για το νομοσχέδιο που καταργεί την ζώνη παράκτιας προστασίας στον αιγιαλό.

Αυτό προβλέπεται, σύμφωνα με τον Επίτροπο, από το πρωτόκολλο της σύμβασης της Βαρκελώνης, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες δεσμεύονται να μεταφέρουν τις νομικά δεσμευτικές διατάξεις τους στο εθνικό τους δίκαιο και να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση και την επιβολή των εν λόγω διατάξεων. «Παρά την ισχυρή ενθάρρυνση της Επιτροπής, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη κυρώσει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο» τονίζεται στην ανακοίνωση του Ελληνα ευρωβουλευτή.

Διαβάστε επίσης

Ως προς το σκέλος της ερώτησης για το αν συμβαδίζει η σχετική ελληνική νομοθεσία με τη «Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα 2030» και την «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή», ο κ. Σινκεβίτσιους τονίζει ότι το ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα απαιτεί από τα κράτη-μέλη να σημειώσουν πρόοδο όσον αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και να προωθήσουν, αφενός, λύσεις που βασίζονται στη φύση και αφετέρου, την προσαρμογή με βάση το κάθε οικοσύστημα. Ως προς την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή , ανέφερε ότι οι στρατηγικές της Ελλάδας για τις παράκτιες πλημμύρες δεν επικεντρώθηκαν επαρκώς σε λύσεις που βασίζονται στη φύση. Συνέστησε δε στην Ελλάδα να λάβει μέτρα για την «προώθηση των λύσεων που βασίζονται στη φύση με βάση το οικοσύστημα στις εθνικές στρατηγικές, πολιτικές και σχέδια και την παροχή επενδύσεων για την ανάπτυξή τους».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του κ. Κόκκαλη, με βάση την τελευταία έκθεση του «Intergovermental Panel of Climate Change» (IPCC), η Μεσόγειος κατατάσσεται στα πιο ευάλωτα κλιματικά hotspot παγκοσμίως, ενώ αναμένεται κατά 99% ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξάνονται πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Παρά ταύτα, «η ελληνική κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που υπεβλήθη σε βεβιασμένη διαβούλευση, καταργεί το ελάχιστο αδόμητο όριο 30 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, επιτρέποντας την πλήρη "εμπορική" εκμετάλλευσή του, την ίδια στιγμή που άλλα κράτη-μέλη θεσπίζουν αδόμητες παράκτιες ζώνες που ξεκινούν από τα 100 μέτρα μέχρι και στα 250 μέτρα από τον αιγιαλό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis