Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:30 | 08/12/2014

 

Μονόδρομο αποτελούν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις για τους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίοι καλούνται μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των συντάξεών τους. Μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για το εάν το επικουρικό ταμείο των εργαζομένων στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική (ΤΕΑΠΑΣΑ) θα ενταχθεί τελικά στο ενιαίο επικουρικό ταμείο των μισθωτών (ΕΤΕΑ), ακολουθώντας την πορεία μείωσης των παροχών, ανά τρίμηνο, με βάση την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Η εναλλακτική λύση που υπάρχει στο τραπέζι αφορά τη δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), με τα πρώτα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών να δείχνουν ότι και σε αυτή την περίπτωση, οι περικοπές είναι μεγάλες, φθάνοντας ακόμη και το 30%.

To αίτημα

Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη την κατάργηση του άρθρου 220 του Ν. 4281/2014 που ψηφίστηκε εν μέσω έντονων αντιδράσεων το καλοκαίρι, καθώς κατά το έκτακτο συνέδριό τους δεν κατάφεραν να λάβουν απόφαση για το εάν πρέπει το ΤΕΑΠΑΣΑ να μετατραπεί σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης ή να ενταχθεί στο ΕΤΕΑ.

Διχασμένοι εμφανίζονται και οι πυροσβέστες. Σε έκτακτη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας των Ενώσεων Πυροσβεστών με οριακή πλειοψηφία ελήφθη μεν απόφαση να μετατραπεί το Ταμείο τους σε Επαγγελματικό, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η απαιτούμενη αναλογιστική μελέτη. Ετσι, η απόφαση βρίσκεται στον αέρα.

Τα πρώτα στοιχεία από τις αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες δεν είναι ακόμη έτοιμες, προκαλούν σοκ, καθώς τα ελλείμματα του Ταμείου οδηγούν είτε σε μείωση των επικουρικών κατά περίπου 30%, είτε στην αύξηση των εισφορών κατά 40% ή ίσως και περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για τον κλάδο επικούρησης των πυροσβεστών (ΤΕΑΥΠΣ) καταγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αναλογιστικό έλλειμμα 167 εκατ. ευρώ και προτείνεται ή αύξηση εισφορών 44,5% ή μείωση παροχών κατά 28,3%. Συνολικά στο ΤΕΑΠΑΣΑ τα ελλείμματα δείχνουν ότι απαιτείται μείωση μεταξύ 35% και 40% στις παροχές.

Σε σημαντικές μειώσεις συντάξεων, κατά 10% από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, οδηγεί και η εναλλακτική λύση, η ένταξη δηλαδή του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) εκτιμούν μάλιστα ότι το -10% θα είναι η αρχή σε μια δύσκολη χρονιά, παρότι εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΕΑ ο προϋπολογισμός του Ταμείου για το νέο έτος, που δείχνει μικρό πλεόνασμα της τάξης των 106,4 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 139,9 εκατ. ευρώ το 2014.

Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών ζητούν πίστωση χρόνου προκειμένου σε συνεννόηση με το σύνολο των ενστόλων να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός ενιαίου ασφαλιστικού πυλώνα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στο υπουργείο Εργασίας αναμένουν τις αναλογιστικές μελέτες και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, ενώ αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο παράτασης.

Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται βέβαια, από πλευράς υπουργείου, στην έκδοση της απαιτούμενης υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει την περιβόητη «ρήτρα αξιόμαχου» βάσει της οποίας θα υπολογισθούν και οι μειώσεις στα μερίσματα - εφάπαξ των ενστόλων. Είναι ενδεικτικό πως λόγω της καθυστέρησης, με επιστολή τους προς τους υπουργούς Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, Εργασίας Γ. Βρούτση και Επικρατείας Δ. Σταμάτη, οι εκπρόσωποι των λιμενικών υπαλλήλων ζητούν επίσης παράταση προκειμένου να αποφασιστεί η τύχη και του ΤΑΛΣ. «Η παράταση κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη ώστε να ρυθμιστούν διάφορες εκκρεμότητες και ασάφειες που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία», αναφέρουν οι λιμενικοί στην επιστολή τους, υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για την όποια απόφαση θα κληθούν να λάβουν, επ’ ωφελεία του συνόλου των στελεχών του λιμενικού σώματος.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η αναλογιστική μελέτη για το ΤΑΛΣ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, δεν έχει καθοριστεί η ρήτρα βιωσιμότητας και κυρίως δεν έχει καθοριστεί η ρήτρα διασφάλισης του αξιόμαχου, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο λάβουν μια τόσο σημαντική απόφαση στον εναπομείναντα χρόνο.

Στον προθάλαμο

Εν τω μεταξύ, εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι 9 Ταμεία που έχουν μείνει έως τώρα εκτός του υπερ-επικουρικού των μισθωτών, θα πρέπει να εφαρμόσουν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2015. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, εκτός από τα Ταμεία των ενστόλων που πρέπει να αποφασίσουν έως το τέλος του 2014 για το μέλλον τους, και τα συγκεκριμένα Ταμεία των αυτοαπασχολουμένων πρέπει να επιλέξουν εάν θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ ή θα μετατραπούν σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, έως τον Ιούνιο του 2015. Μέχρι τότε, όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, θα λειτουργούν με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Πρόκειται για τα ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αρτοποιών, Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, Τεχνικών Τύπου και Ναυτικών.

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis